ΔΙΕΘΝΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τέλος εποχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ολοκληρώθηκε η πρωτοφανής και μεγαλοπρεπέστατη τελετή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

VIA REUTERS/POOL

Αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

 

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Νωρίτερα, τεράστια πλήθη παρατάχθηκαν στη διαδρομή που ακολούθησε η  νεκροφόρα στην πομπή της από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ, τους πολίτες να ρίχνουν λουλούδια στο φέρετρο.

Το πρωί, τελέστηκε η κηδεία στο Αββαείο του Γουέστμινστερ – το κτίριο στο οποίο παντρεύτηκε και στέφθηκε η βασίλισσα.

EURONEWS

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, είπε ότι η αείμνηστη βασίλισσα άγγιξε «πολλές ζωές» κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

EPA/SGT BEN BEALE, RLC/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

VIA REUTERS/POOL

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανες για σένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσας Βεατρίκη και Ευγενία.

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να αποτίσουν το «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας, που σημάδεψε με την 70χρονη βασιλεία της την σύγχρονη πορεία της χώρας.

VIA REUTERS/POOL

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση στο Αββαείο του βρετανικού εθνικού ύμνου “God Save the King” παρουσία 2.000 προσκεκλημένων.

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *