Breaking News
EΒΡΟΣ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
“ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ: 20.000 ΤΟΝΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟ
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ G7
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΛΟΙΝΤ
ΗΠΑ: ΑΝΤIΘΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
O ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ HEPHAESTUS RADIO | ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 7Μ.Μ ΩΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ // 8Μ.Μ. ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΝΩ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΗΠΑ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
ΤΟΥΡΚIΑ: ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟI ΓΙΑ ΓΕΩΤΡHΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚH ΥΦΑΛΟΚΡΗΠIΔΑ ΣΕ ΧAΡΤΕΣ
ΗΠΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ – 1.600 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
«Η ΑIΓΥΠΤΟΣ ΚHΡΥΞΕ ΣΥΜΜΑΧIΑ ΕΝΑΝΤIΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ ΚΑΙ EΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΣΕ ΑΥΤHΝ»-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚO ΔΗΜΟΣΊΕYΜΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΣΤΟ 11% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020
BREXIT: ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΚΑΦΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ 12 ΜΙΛΙΑ – ΑΟΖ
3 IOYNIOY 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΕΘΑΝΕ Η ΑΜΑΛΙΑ ΜΕΓΑΠΑΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Η λέξη Κερατόκωνος αποτελείται από δύο λέξεις: κέρατο με την έννοια του κερατοειδούς χιτώνα, και κώνος από το κωνικό του σχήμα. Ο κερατόκωνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σχήμα του κερατοειδούς, που συνήθως είναι στρογγυλό, είναι παραμορφωμένο, αναπτύσσοντας μια κωνική διόγκωση με αποτέλεσμα την επιδείνωση της όρασης.

Η εξέλιξη της πάθησης εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς κατά τη στιγμή της έναρξης. Όσο νωρίτερα εκδηλώνεται, τόσο ταχύτερα εξελίσσεται ο κερατόκωνος. Η ασθένεια είναι πάντα αμφίπλευρη και ασύμμετρη – πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει και τα δύο μάτια– ωστόσο το ένα μάτι συνήθως επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο.

Τι προκαλεί τον Κερατόκωνο;

Η πάθηση του κερατόκωνου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πολλοί ασθενείς με την πάθηση αυτή ανησυχούν μήπως την περάσουν στις επόμενες γενιές. Όντως, μπορεί να εμπεριέχει το στοιχείο της κληρονομικότητας, ωστόσο πιο συχνά συσχετίζεται με αλλεργίες, εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα/ ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα. Η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα/ρινίτιδα προκαλεί κνησμό και τρήψιμο των οφθαλμών επιδεινώνοντας την κατάσταση. Παρολο που η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στην εφηβεία. Συνεχίζει να εξελίσσεται, και μετά το πέρας των 30 με 40 ετών επιβραδύνεται και σταθεροποιείται.

Ο κερατόκωνος έχει παρατηρηθεί επίσης συχνότερα σε χρήστες φακών επαφής αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εαν οι φακοί επαφής συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή ή αν αντιθέτως λόγω της χαμηλής όρασης που προκαλεί ο κερατόκωνος, απλά οι ασθενείς αυτοί χρησιμοποιούν πιο συχνά φακούς επαφής για την διόρθωση της όρασης. Στον κερατόκωνο κατα κύριο λόγο, ο κερατοειδής είναι πιο ελαστικός συγκρητικά με έναν φυσιολογικό κερατοειδή και έχει την τάση να αλλάζει σχήμα και να γίνεται πιο κυρτός. Η άσκηση πίεσης πάνω στον κερατοειδή μπορεί να εξογκώσει περισσότερο την αδύναμη περιοχή και για αυτό το λόγο το τρίψημο στους οφθαλμούς απαγορεύεται.

 

untitled

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση του Κερατόκωνου

Γυαλιά Οράσεως

Σε πρώιμο στάδιο της πάθησης, όταν ο κερατοειδής δεν έχει τόσο ανώμαλο σχήμα, γυαλιά οράσεως μπορούν να διορθώσουν το διαθλαστικό σφάλμα που προκαλείται. Συχνό φαινόμενο αποτελεί η αλλαγή των βαθμών σε τακτά χρονικά διαστήματα κι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο ότι ο ασθενής έχει κερατόκωνο, ιδιαίτερα αν οι αλλαγές εμφανίζονται στον αστιγματισμό.

 

Σκληροί Φακοί Επαφής

Σκληροί ή άκαμπτοι φακοί επαφής όπως και οι σκληρικοί φακοί επαφής είναι χρήσιμοι για την βελτίωση της όρασης όταν τα γυαλιά οράσεως δεν βοηθούν πια. Ένας σκληρός φακός επαφής εξισώνει τις ανωμαλίες του κερατοειδούς και επιτρέπει την ανάκτηση της καλής όρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση των φακών επαφής μπορεί να είναι αδύνατη από πλευράς ανοχής και εφαρμογής, όποτε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να καταφύγουμε σε χειρουργικές μεθόδους για την αντιμετώπισή του.

 

CXL-Διασύνδεση Κολλαγόνου Κερατοειδούς με Ριβοφλαβίνη

 

45

 

Αυτή η χειρουργική διαδικασία έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση του κερατοειδούς. Ενδυναμώνοντας τον κεραοειδή και μειώνοντας αντίστοιχα την ελάστικότητά του, επιβραδύνεται η εξέλιξη του κερατόκωνου και σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται ακόμη και επιπέδωση του κώνου και βελτίωση του σχήματος του κερατοειδούς.

 

intacs-1024x683

 

Οι ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι είναι δακτύλιοι οι οποίοι εμφυτεύονται στο εσωτερικό σώμα του κερατοειδούς με την χρήση Femtosecond λειζερ. Οι δακτύλιοι αλλάζουν το σχήμα του κερατοειδούς μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον αστιγματισμό, όπως επίσης βελτιώνεται η όραση επιπεδώνοντας την κεντρική περιοχή του κερατοειδούς. Σε εκείνους όπου πλέον έχουν δυσανεξία στους φακούς επαφής και στους οποίους ο κώνος δεν ειναι αρκετά προχωρημένος, οι ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι μπορουν να βελτιώσουν την όραση σε συνδυασμό με γυαλιά οράσεως ή ακόμη και να επιτρέψουν την εφαρμογή φακών επαφής. Για όσους ασθενείς αποκτούν βελτιωμένη όραση με χρήση γυαλιών οράσεως, η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης ενδοφακών με αστιγματισμό (Τορικοί Ενδοφακοί), αποτελεί μια επιλογή για την αποφυγή συνδυασμού πολλαπλών οπτικών βοηθημάτων.

 

Τοποθέτηση Τορικών Φακικών Ενδοφακών

 

icl2

 

Για εκείνουν τους ασθενείς που επιτυγχάνουν ικανοποιητική όραση με χρήση γυαλιών οράσεως και έχουν κερατόκωνο ο οποίος παύει να εξελίσσεται, η εμφύτευση τορικών φακικών ενδοφακών μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για γυαλιά οράσεως και σε πολλες περιπτώσεις να εξαλλείψει την ανάγκη χρήσης οπτικών βοηθημάτων. Η τοποθέτηση τορικών ενδοφακων σε περιπτώσεις κερατόκωνου είναι λιγότερο προβλέψιμη σε σχέση με περιπτώσεις μυωπικού αστιγματισμού.

 

Μεταμόσχευση Κερατοειδούς

 

 

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ποσοστό που φτάνει το 15% των ασθενών με κερατόκωνο, η μεταμόσχευση κερατοειδούς φαίνεται να αποτελεί την μόνη λύση. Μια μερικού πάχους (DALK) μεταμοσχευση κερατοειδούς ειναι η καλύτερη επιλογή. Μια πλήρους πάχους μεταμόσχευση κερατοειδούς (PK) είναι μια επιλογή που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν και πια χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο. Λειζερς που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας, έχουν προσπαρμοστεί κατα τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Αυτη η τεχνική βελτιώνει την εμφύτευση του κερατοειδικού μοσχεύματος και την βιομηχανική σταθερότητα του. Ετσι αναπτύχθηκε η μέθοδος της μερικού πάχους μεταμόσχευσης κερατοειδούς με την χρήση του Femtosecond Λειζερ.

 

 

 

 

 

Πηγή: Lasersight.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *