Breaking News
ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ DASSAULT AVIATION ΚΑΙ ΤΗΣ AIRBUS ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ OΥΚΡΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ: ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ – ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΡΩΣΙΑ: “ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ” – O ZΕΛΕΝΣΚΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ – Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ
ΕΕ: EΞΙ ΝΕΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ – Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΝΤΙΛΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ INTELLEXA ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ PREDATOR
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ «ΞΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ»
ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε επιπλέον δημοφιλή dry shampoo, συμπεριλαμβανομένων των Not Your Mother’s και Batiste. Ειδικότερα, ανεξάρτητη έρευνα από το εργαστήριο αναλύσεων Valisure με έδρα στο Κονέκτικατ, εντόπισε υψηλά επίπεδα βενζολίου, της καρκινογόνου ουσίας που βρέθηκε και σε προϊόντα της Unilever πριν από μερικές ημέρες και οδήγησε στην απόσυρσή τους από την αγορά.

Από την ανάλυση 148 παρτίδων από 34 μάρκες dry shampoo σε σπρέι, βρέθηκε βενζόλιο στο 70% αυτών. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει ορισμένους καρκίνους του αίματος, όπως λευχαιμία.

Καρκινογόνος ουσία σε δημοφιλή σαμπουάν: Ποια είναι επικίνδυνα-1

Τα υψηλότερα επίπεδα βενζολίου βρέθηκαν στην μάρκα Not Your Mother’s, αλλά υπήρξαν ενδείξεις της ουσίας και σε άλλα σπρέι, όπως τα Batiste, τα Sun Bum και τα John Paul Mitchell Systems. Ενδεικτικά, η έρευνα κατέληξε ότι το Beach Babe της Not Your Mother’s περιείχε 158 ppm (μέρη ανά εκατομμύρο) βενζολίου, έναντι για παράδειγμα 6 ppm που βρέθηκαν σε προηγούμενες έρευνες σε αντηλιακά ή 16 ppm σε αντισηπτικά και 18 ppm σε αποσμητικά. Επίσης, με ένα ψέκασμα, ένα μπουκάλι από το Bare Dry Shampoo της Batiste περιέχει 15 ppm βενζολίου.

Καρκινογόνος ουσία σε δημοφιλή σαμπουάν: Ποια είναι επικίνδυνα-2

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ με τη χρόνια εισπνοή 0,0004 ppm βενζολίου σε βάθος ετών μπορεί να εμφανιστεί ένας επιπλέον καρκίνος ανά 100.000 άτομα. Ο FDA χρησιμοποιεί τον ίδιο δείκτη κινδύνου. «Το dry shampoo δεν είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιεί κανείς μια φορά και τελείωσε. Πολύς κόσμος το χρησιμοποιεί μια φορά την ημέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα», τόνισε ο David Light, CEO της Valisure.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η Unilever ανακάλεσε τα dry shampoo Nexxus, Suave, Tresemmé και Tigi που κατασκευάστηκαν πριν από τον Οκτώβριο του 2021, ακριβώς επειδή είχε εντοπιστεί βενζόλιο.

Καρκινογόνος ουσία σε δημοφιλή σαμπουάν: Ποια είναι επικίνδυνα-3

Η Valisure υπέβαλε αίτημα στην αμερικανική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για απόσυρση των νέων προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τα Batiste, τα Not Your Mother’s και τα Dove είναι κορυφαία στις μάρκες dry shampoo στις ΗΠΑ, με την Batiste μόνο να αποφέρει το 44% από τα 309 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις που είχαν καταγραφεί μέχρι τον Ιούλιο φέτος. 

Ο κίνδυνος των σπρέι 

Η εξέλιξη εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων προσωπικής φροντίδας σε συσκευασίες αεροζόλ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πολλά αντηλιακά αεροζόλ έχουν αποσυρθεί από τα ράφια, όπως τα Neutrogena της Johnson & Johnson, Banana Boat της Edgewell Personal Care Co. και Coppertone της Beiersdorf. Επίσης, έχουν αποσυρθεί αποσμητικά σε σπρέι όπως τα Secret και Old Spice της Procter & Gamble Co. και Suave της Unilever. Οι ανακλήσεις οφείλονται στον εντοπισμό βενζολίου σε τέτοια προϊόντα στις ΗΠΑ.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ξηρό σαμπουάν βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Η P&G εξέτασε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αεροζόλ και ανακάλεσε τα dry shampoos Pantene και Herbal Essences τον Δεκέμβριο, καθώς βρήκε βενζόλιο.

Το πρόβλημα με τα αεροζόλ φαίνεται να εντοπίζεται στα προωθητικά που χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των προϊόντων. Τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης με σπρέι, όπως τα ξηρά σαμπουάν, περιέχουν συχνά προωθητικά όπως το προπάνιο και το βουτάνιο, τα οποία είναι προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Ο FDA ανέφερε ότι «η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο στα προϊόντα που ανακαλούνται στα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις δοκιμές δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία». Ωστόσο, ο οργανισμός είπε επίσης ότι η έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία και άλλους καρκίνους του αίματος.

φωτογραφίες από shutterstock

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *