Τα μηνύματα του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά ζητήματα, τη δημοκρατία και τους θεσμούς.
Παρέμβαση για σειρά επίκαιρων ζητημάτων πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα, «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας: «Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Πριν από αυτό, επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπερασπίστηκε και στήριξε όσο λίγοι τα εθνικά συμφέροντα, στη μακρά διαδρομή του στον δημόσιο βίο, «με ρεαλισμό, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με στρατηγικό στόχο και συγκεκριμένες δράσεις».
Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι καίριας σημασίας ζήτημα για την ποιότητα της δημοκρατίας είναι η έγκυρη, ακριβής και αμερόληπτη ενημέρωση.
«Και αν για τα αυταρχικά καθεστώτα αυτό ήταν συνήθης πρακτική ανά τους αιώνες, βλέπουμε και την δημοκρατική Δύση να τα ανταγωνίζεται επάξια, τραυματίζοντας όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, την ποιοτική και ηθική υπεροχή που εξ ορισμού πρέπει να έχει μια ελεύθερη δημοκρατική πολιτεία. Το τελευταίο το επισημαίνω, καθώς τείνει να γίνει κανόνας η προπαγάνδα της στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης όσων δεν ταυτίζονται με το εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημά της. Στην αντιδημοκρατική λογική του “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός”» τόνισε.
Αναφορά έκανε, δε, και στην αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί εξίσου σοβαρό θέμα.
«Η ανομία, η κάθε μορφής εγκληματικότητα, από την παιδική βία και τον χουλιγκανισμό ως τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος δείχνουν καθαρά ότι η νομιμότητα αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με την δικαιοσύνη. Πλανάται σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες μια αίσθηση μεροληψίας προς τους ισχυρούς, και αυστηρότητας προς τους αδύναμους. Ακόμα και κράτη-μέλη της ΕΕ μπαίνουν στον πειρασμό να χειραγωγήσουν την δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο κι όμως συμβαίνει. Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν όμως οι πολλοί δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η πίστη στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως, στην εκδήλωση παρίσταντο όλοι οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ του νόμου.
Πηγή: News247.gr
Leave a comment