Breaking News
ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΤΟ: ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΥΤΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ
ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ – ΣΤΟ 12% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡOΝΟΪΟΥ: ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΧΘΕΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ- ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΝΕΚΡΟΙ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΚΙΝΑ: «ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΤΑΙΕΣ» ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΝΑ ΜΑΣ «ΣΠΙΛΩΣΕΙ»
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ “ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”
ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ “ΞΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΚΥΠΡΟΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ “ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ” ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Oι Ρώσοι που διαμένουν στην Κύπρο φαίνεται να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα, στις καθημερινές συναλλαγές τους ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική τους πράξη.

Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στον «Φιλελεύθερο» διευκρίνισαν ότι όσοι Ρώσοι μένουν στην Κύπρο και έχουν λογαριασμό με κυπριακές τράπεζες δεν έχουν κανένα περιορισμό στις συναλλαγές τους, ούτε αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε πρόβλημα στις πληρωμές τους εντός Κύπρου.

Στο υποθετικό σενάριο που κάποιος Ρώσος που διαμένει στην Κύπρο επισκεφθεί τη Ρωσία, τότε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κάρτες mastercard και visa που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο. Οι δύο κολοσσοί των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κάρτες, mastercard και visa, αρχές Μαρτίου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά και ανέστειλαν όλες τις δραστηριότητές τους. Αν κάποιος Ρώσος που βρεθεί στην Κύπρο έχει κάρτα από τις τράπεζες που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε δεν θα μπορέσει να διεκπεραιωθεί η συναλλαγή του.

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισαν για το θέμα στον «Φ» ότι «οι Ρώσοι πολίτες οι οποίοι διαμένουν στην ΕΕ, γενικώς ομιλούντες, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που παρέχουν οι προσφάτως εγκριθέντες κανονισμοί στις απαγορεύσεις που εισάγονται. Για παράδειγμα, μπορούν να λάβουν χρήματα από τη Ρωσία χωρίς περιορισμό, νοουμένου ότι δεν προέρχονται από τράπεζα εναντίον της οποίας υφίσταται πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή απαγόρευση υπηρεσιών χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων. Είναι όμως πολύ πιθανόν να υπάρχουν δυσκολίες λόγω των μέτρων που λαμβάνουν τα διάφορα συστήματα πληρωμών, όχι μόνο ως συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλά και με κανονισμούς τρίτων χωρών που ενδεχομένως επηρεάζουν τη λειτουργία των συστημάτων αυτών».

Ένα άλλο θέμα είναι τι γίνεται με τις συναλλαγές εταιρειών των οποίων ο τελικός δικαιούχος είναι Ρώσος υπήκοος. Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής «η απάντηση έγκειται στο αντικείμενο ενασχόλησης της εταιρείας και τις περιστάσεις της. Οι τράπεζες στην Κύπρο οφείλουν πριν εκτελέσουν κάποια συναλλαγή εκ μέρους πελάτη τους να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζεται ή παρακάμπτεται το καθεστώς περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Συνεπώς, αναμένεται να εξετάζουν όλες τις περιπτώσεις και να αποφασίζουν ανάλογα».

Σημειώνεται ότι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών κατά τη διάρκεια συνάντησης της COREPER II στις Βρυξέλλες.

Το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει μεταξύ άλλων πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών, απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, εμπάργκο όπλων για τη Ρωσία, απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, μεταξύ άλλων, αγαθών υψηλής τεχνολογίας, συνολικής αξίας €10 δισ., απαγόρευση εισαγωγής από τη Ρωσία πρώτων υλών και άλλων κρίσιμων υλικών συνολικής αξίας €5,5 δισ., απαγόρευση στην πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ για πλοία με τη ρωσική σημαία και απαγόρευση εταιρειών οδικών μεταφορών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *