Breaking News
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ
«ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ»: ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
ΙΩΑΝ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: H ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H NISSAN ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ GT-R NISMO SPECIAL EDITION
ΙΣΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
HANDELSBLATT: «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ»
ME ΠΙΣΤΟΥΣ Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
AMEΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ TAXISNET
FIFA: Ο ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI ΤΗΣ ΘΡOΜΒΩΣΗΣ ΜΕΤA ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ ASTRAZENECA- J&J ΠΟΥ ΠΕΡΙEΧΟΥΝ ΑΔΕΝΟΪO
16 AΠΡΙΛΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΠΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ FEDEX- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
ΛΩΡIΔΑ ΤΗΣ ΓAΖΑΣ: ΙΣΡΑΗΛΙΝA ΠΛHΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤOΞΕΥΣΗ ΡΟΥΚEΤΑΣ
Ν. ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200.000 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ
Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΤΑ ΡΟΜΠOΤ ΑΠΟΚΤΟYΝ ΝΕΥΡΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ

Επείγουσα επιστολή στο υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο απέστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ενημερώνοντας πως καταγράφεται επικίνδυνη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και των εφήβων στην πατρίδα μας.

Στην επιστολή οι παιδίατροι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να αναπληρωθούν οι δόσεις των παιδιατρικών εμβολίων που δεν γίνονται σε παιδιά και έφηβους σε όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η εμβολιαστική κάλυψη σε παιδιά κι έφηβους έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες κατά 40%-45% σε βασικά παιδιατρικά εμβόλια, όπως το εμβόλιο HPV κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τα εμβόλια για την μηνιγγίτιδα, με κίνδυνο να αναζωπυρωθούν ξεχασμένες ασθένειες. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό κι απειλεί την δημόσια υγεία. Ακολουθεί η επιστολή που την προσυπογράφουν για την Ομοσπονδία, τρεις παιδίατροι, ο Κωνσταντίνος Νταλούκας (για την Αττική), η Ελισάβετ Καλούδη (για τη Θεσσαλονίκη) και η Γεωργία Νταμάγκα (για τη Λάρισα)

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμοι,

Μετά από αναφορές παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα, αλλά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που αφορούν την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων και ιδιαίτερα των γονιών για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, μας είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020. Με επιστολή μας τότε, μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχαμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει την συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Στο διάστημα αυτό, παρότι ο εμβολιασμός των παιδιών συνεχίστηκε σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα, η εικόνα που έχουμε από τα παιδιατρικά ιατρεία είναι ότι οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως των μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η μεγάλη μείωση της τάξης του -70% που παρατηρήθηκε την Άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούμε εκ νέου μείωση της τάξης του -30% -40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια, καθώς και με συνιστώμενα εμβόλια, για παράδειγμα της μηνιγγίτιδας.

Στην χώρα μας δεν διαθέτουμε επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη. Τα δεδομένα όμως από άλλες χώρες όπου γίνεται συστηματική καταγραφή, είναι ανησυχητικά. Ερευνητές από τις Η.Π.Α υπολόγισαν μείωση των εμβολιασμών κατά 82% στις ηλικίες 10-17 ετών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη του 2020.

Στις ηλικίες 0-2 ετών η αντίστοιχη μείωση ήταν 31% και για τα παιδιά 3-9 ετών η μείωση ήταν 78%.Σε μεταγενέστερη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, παρά τη διενέργεια εκστρατείας για την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, μερικούς μήνες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι χαμένοι εμβολιασμοί δεν είχαν αναπληρωθεί ενώ οι νέοι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει σε συγκρίσιμα επίπεδα του 2019 . Αντίστοιχα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί και από Ευρωπαϊκές χώρες.

Με την επιστολή μας αυτή ελπίζουμε στην βοήθειά σας για να αυξήσουμε την εγρήγορση και την προσοχή των γονέων, κυρίως αυτών που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των πέντε ετών, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

Τους παρακαλούμε να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μην νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *