ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ: “ΠΥΡΑ” ΡΩΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ – “ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ”

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις ότι η απαγόρευση αυτή θα “παγώσει” το 30-50% της εμπορευματικής κίνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας κατηγόρησε την Παρασκευή (24/06) τις ΗΠΑ για την κίνηση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, κάτι που έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η Δύση «με τις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός εύρους προϊόντων στην περιοχή Καλίνινγκραντ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι η κίνηση εντάσσεται σε ένα μοτίβο «ολοένα και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία.

Η Λιθουανία, χώρα-μέλος της ΕΕ, άρχισε τον περασμένο Σάββατο να παρεμποδίζει τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ προς το Καλίνινγκραντ, ύστερα από την επιβολή νέων περιορισμών.

Η Μόσχα επέκρινε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «αποκλεισμό» και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση. Το Βίλνιους έχει δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένο εάν η Ρωσία αποκόψει τη Λιθουανία από το περιφερειακό δίκτυο ενέργειας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις ότι η απαγόρευση αυτή θα ‘παγώσει’ το 30-50% της εμπορευματικής κίνησης, αλλά έχουν επίσης δηλώσει ότι τα προϊόντα μπορούν γρήγορα να ανακατευθυνθούν σε πλοία που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αποκλεισμού είναι ψευδείς. Η ίδια δήλωσε ότι η διέλευση επιβατών συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και ότι τα προϊόντα που επηρεάζονται αντιστοιχούν στο 1% μόνο των συνολικών ρωσικών φορτίων που μεταφέρονται στο Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης σε ανακοίνωση ότι είναι «αδύνατον» να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσινγκτον σε μια σειρά διμερών θεμάτων που αναμένονταν να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν ή πότε υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Πηγή: News247.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *