Breaking News
ΙΣΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
HANDELSBLATT: «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΧΡΕΗ»
ME ΠΙΣΤΟΥΣ Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
AMEΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ TAXISNET
FIFA: Ο ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI ΤΗΣ ΘΡOΜΒΩΣΗΣ ΜΕΤA ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ ASTRAZENECA- J&J ΠΟΥ ΠΕΡΙEΧΟΥΝ ΑΔΕΝΟΪO
16 AΠΡΙΛΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΠΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ FEDEX- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
ΛΩΡIΔΑ ΤΗΣ ΓAΖΑΣ: ΙΣΡΑΗΛΙΝA ΠΛHΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤOΞΕΥΣΗ ΡΟΥΚEΤΑΣ
Ν. ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200.000 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ
Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΤΑ ΡΟΜΠOΤ ΑΠΟΚΤΟYΝ ΝΕΥΡΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΠΕΛΑΣΗ 10 ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Η ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓOΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΕ Ε.Ε ΚΑΙ ΝΑΤΟ
ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
«ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ
«ΚΑΘΑΡΟ» ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ «ΒΑΡΙΔΙ» ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΙΒΥΗΣ

Του Νίκου Μελέτη*

Το πέρασμα της Λιβύης στην επόμενη φάση, στην ομαλοποίηση στο εσωτερικό και στην  επανένταξη στη διεθνή κοινότητα, προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, την διακοπή της κηδεμονίας από εξωτερικούς παράγοντες και αποκοπή από τα βαρίδια  του «ανώμαλου» και μη συμβατού  με τη διεθνή νομιμότητα  παρελθόντος της χώρας.

Και σε αυτό το αμαρτωλό παρελθόν συμπεριλαμβάνεται  φυσικά  το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ  που ήταν το ταπεινωτικό αντάλλαγμα που επέβαλε στο καθεστώς Σαρατζ η Τουρκία  προκειμένου να  παρέμβει στον  Εμφύλιο της  Λιβύης και να διασώσει τον Σαρατζ από την επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον της Τρίπολης ο στρατηγός  Χαφτάρ.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη  έγινε σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς ο πρωθυπουργούς Μ. Ντιμπειντά, δεν έχει κρύψει τα φιλικά   αισθήματα του προς την Τουρκία και την εξάρτηση του από το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Εξάλλου για κάθε λιβυκή κυβέρνηση είναι  εξαιρετικά δύσκολο ειδικά σε περιόδους ρευστότητας όπως η τωρινή να αποδεχθεί συζήτηση  που αμφισβητεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.Ένα Μνημόνιο που έρχεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά  είναι  συμφωνημένο μεταξύ δυο χωρών και έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ  και πρόκειται για μια συμφωνία  που προσφέρει  ως «λάφυρο»  στη Λιβύη   μια περιοχή σχεδόν 37 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων μεγάλο μέρος  της οποίας  είναι  ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτή ήταν και η μεγάλη παγίδα που έχει στήσει η Τουρκία στην Ελλάδα καθώς κάθε λιβυκή κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εάν αποδεχθεί την ελληνική ένσταση  και αποδεχθεί την αμφισβήτηση του Τουρκολυβικου Μνημονίου, ενώ και στο Κάιρο η τουρκική στάση βρίσκει ευήκοα ώτα, καθώς δεν θα βρεθεί εύκολα Αιγυπτιακή κυβέρνηση η οποία θα απορρίψει  τις τουρκικές προτάσεις για οριοθέτηση της υποτιθέμενης μεταξύ τους ΑΟΖ (εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου) που θα προσφέρει δυτικά του 28ου μεσημβρινού  μερικές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα  ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Αίγυπτο.   

Εξάλλου ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης έσπευσε από την αρχή να διευκρινίσει ότι ο ίδιος  σέβεται  τις συμφωνίες με την Τουρκία  και ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα και την Τουρκία  αλλά «το συμφέρον της χώρας του, είναι  πάνω από το συμφέρον των άλλων χωρών».

Η Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο διεμήνυσε ότι το θέμα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου είναι  ανοικτό και θα επισκιάζει  διαρκώς τις  σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε.

Η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη  ότι το «γράψιμο της  νέας σελίδας στις σχέσεις  σημαίνει το σβήσιμο  των λαθών» και ότι η «γεωγραφία δεν καθορίζεται με τεχνητές γραμμές αλλά προϋπόθεση  για τις σχέσεις αποτελεί η ακύρωση του παράνομου εγγράφου που «δεν έχει καμία νομική ισχύ», καθώς και η συμφωνία για συγκρότηση Κοινής Επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της οριοθέτησης  θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, θέτει σε νέο πλαίσιο  τις σχέσεις  των δυο χωρών αλλά και τις σχέσεις  της Λιβύης με την Ε.Ε.  που είναι  ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας.

Οι Κοινές Επιτροπές εφόσον τελικά συγκροτηθούν  οφείλουν να συζητήσουν το θέμα της οριοθέτησης  θαλασσίων ζωνών στην βάση του Δικαίου της θάλασσας που αποτελεί και κοινοτικό  κεκτημένο. Τότε εκ των πραγμάτων  η συζήτηση θα προσκρούσει στον «ελέφαντα στο δωμάτιο»  ,το τουρκολιβυικό Μνημόνιο το οποίο αποτελεί την εμβληματική περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Κ.Μητσοτάκης  στις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία της Λιβύης υπενθύμισε ότι η Λιβύη ήταν αυτή που στον τελευταίο  γύρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα το 2010 είχε καταθέσει συγκεκριμένο χάρτη ως βάση συζήτησης ο οποίος όχι μόνο δεν προέβλεπε την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας  (όπως έκανε 9 χρόνια αργότερα το τουρκολιβυκό Μνημόνιο) αλλά αποτύπωνε τη λιβυκή πρόταση  για ύπαρξη Τριεθνούς σημείου συνάντησης της   ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης Ελλάδας και  Αιγύπτου.

Και βεβαίως η αναφορά του πρωθυπουργού στο ότι διακόπηκαν οι συνομιλίες  το 2010  παραπέμπει  στον χάρτη που είχε προτείνει τότε η Λιβυκή κυβέρνηση που δεν είχε  καμία σχέση με αυτό που προβλήθηκε εννιά χρόνια αργότερα με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, καθώς αποτύπωνε  τριεθνές  σημείο συνάντησης των ΑΟΖ της Ελλάδας της Αιγύπτου και της Λιβύης !

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *