Breaking News
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ
«ΚΑΖAΝΙ» ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟY ΤΑ ΒΑΛΚAΝΙΑ

Tης Αννας Παπαδομαρκάκη

Κρούσματα που φτάνουν μέχρι και τα 250 την ημέρα, συστήματα υγείας που δεν αντέχουν, μέτρα τα οποία δεν αρκούν, συνθέτουν ένα υγειονομικό καζάνι που βράζει στα Βαλκάνια και αποτελούν ιδανική συνταγή για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας στην γειτονιά μας, προτού καν τελειώσει το πρώτο.

Στη Σερβία συζητούν για lockdown στο Βελιγράδι, ενώ επανέρχονται μέτρα σε αρκετές πόλεις, το Κόσοβο βρίσκεται στο όριο της επιλογής ποιος ασθενής θα νοσηλευθεί και ποιος όχι, ενώ στο Μαυροβούνιο παρ’ ότι προ μηνός τα κρούσματα είχαν μηδενίσει, τώρα επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια.

Στην Αλβανία και παρ’ ότι τα κρούσματα αυξάνονται, μόλις τρία νοσοκομεία λειτουργούν για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, ενώ η Κροατία, παρ’ ότι και εκεί καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα, εντούτοις δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προκειμένου να μην «δυναμιτίσει» το άνοιγμα στον τουρισμό.

Δείγμα της ευρύτερης ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για τα δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβάνοντας τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κόσοβο. Στην οδηγία ζητά από τους πολίτες της να επιστρέψουν άμεσα από τις χώρες αυτές, προειδοποιώντας για 14ήμερη καραντίνα αν δεν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, επ. καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας , εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού γύρω από τα σύνορά μας.

Σημείωσε ότι ο Οργανισμός παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες και η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά ως προς την ανάγκη λήψης μέτρων ή όχι, «ανάλογα με το πώς κινούνται τα πράγματα».

Υπογράμμισε όμως ότι η κατάσταση είναι δυναμική και θα παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως ανάλογα με τις περιστάσεις θα κινούμαστε κι εμείς.

 

Η κατάσταση ανά κράτος

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα:

  • Στη Βουλγαρία έχουν καταγραφεί 5.315 κρούσματα και 232 θάνατοι. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά από 140- 165 κρούσματα.
  • Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί 6.787 και 328 θάνατοι. Καθημερινά τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται από 90-186 κρούσματα.
  • Στην Αλβανία έχουν καταγραφεί 2.752 και 72 θάνατοι. Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό της τάξης των 45-104 κρουσμάτων, καθημερινά.
  • Στο Κόσοβο έχουν καταγραφεί 3.064 και 55 θάνατοι, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά από 47-141 κρούσματα.
  • Στην Σερβία έχουν καταγραφεί 15.504 και 298 θάνατοι. Τελευταία, καταγράφονται καθημερινά από 227-276 κρούσματα.
  • Στο Μαυροβούνιο έχουν καταγραφεί 663 κρούσματα και 13 θάνατοι, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά από 25-47 κρούσματα.
  • Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη έχουν καταγραφεί 4.962 και 191 θάνατοι, όμως τελευταία καταγράφονται καθημερινά από 110-173 νέα κρούσματα
  • Στην Κροατία έχουν καταγραφεί 3.008 κρούσματα συνολικά και 112 θάνατοι . Όμως τα κρούσματα αυξάνονται κατά 34-95 περιστατικά, καθημερινά.

 

Κλειστά σύνορα

Η χώρα μας, διατηρεί τα σύνορά της κλειστά με τις γύρω χώρες και η μόνη χερσαία είσοδος γίνεται μέσω του Προμαχώνα, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, για τους επισκέπτες στους οποίους γίνονται έλεγχοι.

Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου στα σύνορα με την Βουλγαρία, επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Παρόλα αυτά, οι πτήσεις επιτρέπονται με μοναδική εξαίρεση την Σουηδία και Μ. Βρετανία και για αυτές, ως τις 15 Ιουλίου.

 

Άλλοι τρόποι εισόδου

Στο μεταξύ όμως, η χώρα μας, επιτρέπει την είσοδο σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των χωρών της σύμβασης Σένγκεν και των συνδεδεμένων με αυτήν, όπου περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος και Ρουμανία.

Παράλληλα, υπάρχει και η ευρωπαϊκή σύσταση για δυνατότητα εισόδου στη χώρα των μονίμων κατοίκων από Μαυροβούνιο, Σερβία και σειρά άλλων χωρών.

Photo: AP Photo/Darko Vojinovic

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *