ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ: Η ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ “ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ” ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ-ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΜΠΟΡΙΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΟΦ

Ο διευθυντής της Σκάλας του Μιλάνου απέκρουσε τις κατηγορίες ότι το θέατρο κάνει προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σκάλα του Μιλάνου πόρρω απέχει από το να «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν, επειδή θα ανοίξει τη σεζόν με την όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ», του Ρώσου συνθέτη Μοντέστ Μουσόργκσκι, διαβεβαίωσε ο διευθυντής της, ο Ντομινίκ Μεγιέρ, που επικρίνεται επειδή προγραμμάτισε αυτό το έργο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός πρόξενος στο Μιλάνο Άντριι Κάρτις ζήτησε, ματαίως, από το θέατρο, να «αναθεωρήσει» τον προγραμματισμό του για την παραδοσιακή «Πρίμα», την έναρξη των παραστάσεων, στις 7 Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προβληθούν «προπαγανδιστικά στοιχεία» υπέρ του Ρώσου προέδρου.

«Δεν υπερασπιζόμαστε κανέναν και ασφαλώς όχι τον Πούτιν, αυτό είναι γελοίο», είπε ο Μεγιέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της παρουσίασης της όπερας του Μουσόργκσκι (1839-1881) που βασίζεται στο έμμετρο, ομότιτλο δράμα του Αλεξάντρ Πούσκιν και αφορά τη ζωή του Ρώσου τσάρου Μπορίς Γκοντουνόφ.

Ο Κάρτις «έκανε λάθος, επιτιθέμενος σε φίλους. Έχουμε δώσει αποδείξεις της φιλίας μας, οργανώσαμε μια μεγάλη συναυλία υπέρ των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας 400.000 ευρώ», υπενθύμισε ο Μεγιέρ. Η Σκάλα «υποδέχθηκε επίσης παιδιά της σχολής χορού του Κιέβου και έδωσε στέγη στους γονείς τους», πρόσθεσε.

«Παρουσιάζουμε μια όπερα που αποτελεί σημαντικό έργο στην ιστορία της τέχνης και όσοι αμφιβάλλουν για το σχέδιο αυτό θα έπρεπε ίσως να αρχίσουν διαβάζοντας το λιμπρέτο», συνέχισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η ιδέα για το ανέβασμα της ρωσικής όπερας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Θα δουν ότι οι δικτάτορες δεν γλιτώνουν έτσι εύκολα» σε αυτήν την όπερα που αποτελεί «μια παραβολή για τη δικτατορία», εξήγησε.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται επειδή Ρώσοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στη Σκάλα, ο Μεγιέρ είπε ότι ο βαρύτονος Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ (που θα ερμηνεύσει τον Μπορίς Γκοντουνόφ) και η Άννα Νετρέμπκο, η οποία θα δώσει ένα ρεσιτάλ τον Μάρτιο, «είναι καλλιτέχνες και όχι πολιτικά πρόσωπα».

Πηγή:  News247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *