ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ: ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ
Τι είχαν χαράξει οι Χαναναίοι σε ένα χτενάκι για ψείρες, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο.Ερευνητές μετέφρασαν την πρώτη πρόταση που γράφτηκε ποτέ στην αρχαία γλώσσα των Χαναναίων, των λαών που έζησαν σε εδάφη που θεωρείται ότι περιλάμβαναν κομμάτια του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Η επιγραφή πάνω σε μια μικρή χτένα από ελεφαντόδοντο χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. και μεταφράζεται ως εξής : «Ας ξεριζώσει αυτός ο χαυλιόδοντας τις ψείρες των μαλλιών και της γενειάδας μου!»

Η ομάδα που έκανε την συγκεκριμένη ανακάλυψη, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα ξόρκι για την εξάλειψη των ψειρών.

«Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη πρόταση που βρέθηκε ποτέ γραμμένη στη γλώσσα των Χαναναίων στο Ισραήλ», δηλώνει ο καθηγητής Ιωσήφ Γκαρφίνκελ, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, «και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρώπινης ικανότητας μας να γράφουμε», προσθέτει.

Πώς χρησιμοποιούσαν το αλφάβητο πριν από 3.700 χρόνια

Ο καθηγητής Γκαρφίνκελ και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι η χτένα δημιουργήθηκε από έναν χαυλιόδοντα ελέφαντα.

Και ενώ το ιστορικό αντικείμενο ανασκάφηκε το 2017, η επιγραφή ήταν τόσο ελαφριά σκαλισμένη που έγινε αντιληπτή μόνο κατά τη διάρκεια της μετα-επεξεργασίας, μέσα στο 2022, όποτε και αποκρυπτογραφήθηκε από τον επιγράφο Δρ Ντάνιελ Βένσταμπ.

Η επιγραφή αποτελείται από 17 Χαναανιτικά γράμματα και επτά λέξεις, ενώ σύμφωνα με τον Γκαρφίνκελ «αποτελεί προφανή απόδειξη για τη χρήση του αλφαβήτου σε καθημερινές δραστηριότητες πριν από περίπου 3.700 χρόνια».

Με πληροφορίες από: Skynews.,Huffingtonpost.gr

Πηγή: Anixneuseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *