ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ: “ΠΟΤΑΜΙΑ” ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ “ΧΑΙΡΕ” ΣΤΟΝ ΕΜΠΡΑΧΙΜ ΡΑΙΣΙ

Ιράν: Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης για να αποτίσει τελευταίο φόρο τιμής στον Ιρανό Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε δυστύχημα με ελικόπτερο, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί, κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα προέδρου και ιρανικές σημαίες,  συγκεντρώθηκαν γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Στην προσευχή ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγείται στις 9:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της προσευχής στην εξόδιο ακολουθία για τον Ραϊσί και τους επτά άλλους ανθρώπους – ανάμεσά τους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν- που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Η σημερινή ημέρα Ιράν έχει κηρυχθεί αργία και οι κάτοικοι της Τεχεράνης έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα που τους καλούσαν «να παραστούν στην κηδεία του μάρτυρα».

Μετά την προσευχή θα πραγματοποιηθεί πομπή ως την πλατεία Ενγκελάμπ, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Διάφορες χώρες – ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ—έχουν στείλει εκπροσώπους για την κηδεία, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, θα παραστεί στην τελετή, όπως και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ. Οι ιρανικές αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος σε όλη τη χώρα.

Οι τελετές στη μνήμη του Ραϊσί ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, στην Ταμπρίζ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, και πρόκειται να διαρκέσουν ως αύριο, Πέμπτη.

Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν από την Ταμπρίζ στην ιερή πόλη Κομ, νότια της πρωτεύουσας, όπου τεράστιο πλήθος παρέστη στην τελετή που πραγματοποιήθηκε.

Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» έχουν τοποθετηθεί σε δημόσια κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν. Ο Ραϊσί θα ταφεί αύριο στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *