ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΙΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Ιράν απέπεμψε τον ισχυρό επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, Χοσεΐν Ταέμπ, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, έπειτα από μια σειρά σημαντικών συμβάντων για τα οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

 

 

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν τον λόγο, όμως η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως ο Ταέμπ θα αντικατασταθεί από τον Μοχαμάντ Καζεμί, τον πρώην επικεφαλής της μονάδας Προστασίας Πληροφοριών των Φρουρών. Η Ισλαμική Δημοκρατία, που αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, κατηγορεί επί μακρόν «το σιωνιστικό καθεστώς» ότι διενεργεί δολιοφθορά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και σκοτώνει επιστήμονες και υψηλόβαθμους διοικητές μέσα στο Ιράν.

Τον Μάιο το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή Σαγιάντ Χονταεΐ, την πιο σημαντική δολοφονία μέσα στο Ιράν έπειτα από εκείνην του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ, για την οποία η Τεχεράνη είχε επιρρίψει την ευθύνη επίσης στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ ούτε έχει αρνηθεί ούτε έχει παραδεχθεί την ευθύνη, όμως η αδυναμία του Ιράν να αποτρέψει αυτές τις επιθέσεις έφερε στο φως κενά ασφαλείας που μπορεί να δείχνουν πως η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει ευάλωτη στο μέλλον.

Ο Ταέμπ, ένας μεσαίας βαθμίδας κληρικός και μέλος του στενότερου κύκλου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε κατηγορηθεί από ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ ότι βρισκόταν πίσω από μια συνωμοσία για τη δολοφονία ή απαγωγή Ισραηλινών στην Τουρκία. Το Ισραήλ ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη στην υψηλότερη βαθμίδα στις 13 Ιουνίου. Προτού διοριστεί επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Φρουρών το 2009, ο Ταέμπ εργάστηκε στο γραφείο του Χαμενεΐ.

Τουρκία: Συλλήψεις Ιρανών υπόπτων για προετοιμασία επιθέσεων σε Ισραηλινούς

Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών, μια είδηση που χαιρέτισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Τα οκτώ άτομα, που συνελήφθησαν από την αστυνομία και από πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, είχαν αναφέρει νωρίτερα την Παρασκευή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατασχέθηκαν, ακόμη, όπλα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου στην περιοχή Μπεγίογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ilhas.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είχε καλέσει, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, τους Ισραηλινούς υπηκόους που διαμένουν στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατό» υπό τον φόβο ιρανικών επιθέσεων.

«Ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στη διπλωματική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Λαπίντ στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες για απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζονταν.

Οι επιθέσεις είχαν αποτραπεί χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και της Τουρκίας, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *