ΕΛΛΑΔΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Της Μίνας Μπουλέκου∗

Χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρώθηκαν σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Βορειανατολικής Αττικής, την Ιπποκράτειο Πολιτεία Αφιδνών. Εικόνες βιβλικής καταστροφής  ήταν το αποτέλεσμα της φωτιάς που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου 2021. Η οικολογική καταστροφή  που προκλήθηκε είναι τεράστια. Το μόνο που αντικρίζει κανείς πιά είναι ατέλειωτες καμένες δασικές εκτάσεις, καμένα σπίτια, περιουσίες που καταστράφηκαν εν ριπή οφθαλμού.

 

Όπως θα δείτε, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και σου προκαλούν θλίψη και οργή για όλη αυτή την φυσική καταστροφή. Ένα υπέροχο καταπράσινο δάσος χάθηκε δίνοντας τη θέση του σε ένα γκριζόμαυρο τοπίο γεμάτο στάχτες και αποκαΐδια! Καθώς φτάνουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας απλώνεται ένα νεκρικό τοπίο με τα δέντρα γερμένα προς τα κάτω τσακισμένα από τον πύρινο όλεθρο…

Παρήγορη όαση πλέον είναι η Λίμνη Μπελέτσι.  Η μόνη αισιόδοξη εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

 

Μια πρώτη αποτίμηση 

Είναι τραγικό κάθε φορά να κάνουμε απολογισμό και καταγραφή των ζημιών.  Αυτό που διαπιστώσαμε και φέτος είναι ότι τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας ήταν μηδαμινά έως και ανύπαρκτα, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη και σχετική υποδομή για μια περιοχή όπου ο ρυμοτομικός της σχεδιασμός παρουσιάζει μια ιδιαίτερη γεωμορφολογική χροιά λόγω της πυκνής δασικής βλάστησης που καλύπτει σχεδόν ολοκληρωτικά τις κατοικίες, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών καθώς και η δυσκολία πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα σε συνδυασμό με πολλούς αδιέξοδους δρόμους, οδηγήσαν σε ένα απερίγραπτο σκηνικό με καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα δε στην περίπτωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που αποτελεί εγκεκριμένο σχέδιο που ρυμοτομήθηκε ήδη από το 1977 εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, θεωρείται πλέον από τις περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω του ότι υπάρχει ελλιπής χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με αυθαίρετη και άναρχη δόμηση καθώς και απουσία σχεδίων διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Επιβάλλεται πλέον να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων εκείνων των γεωχωρικών δεδομένων καθώς και κατάλληλος σχεδιασμός προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή κρατική μέριμνα για αυτό που ζούμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς η παντελής έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών χρήζει σοβαρού προβληματισμού γιατί ο στρουθοκαμηλισμός καλά κρατεί μέσα σε έναν δαίδαλο εξαγγελιών και προτάσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κάθε χρόνο.

Θα πρέπει επιτέλους να  υπάρξει σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση καθώς δεν έχουμε άλλα περιθώρια, γιατί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια θα προκαλέσουν ένα τεράστιο πρόβλημα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη μας.

Ο Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος λέει: “Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.”

Καταστρέφοντας την φύση καταστρέφουμε το μέλλον μας! Ας προβληματιστούμε όλοι μας για το Αύριο και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας!

 

∗Η Μίνα Μπουλέκου είναι Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων-Συγγραφέας

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *