ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ – Ο ΡΟΛΟΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Την ικανοποίησή του εκφράζει με το υπουργείο Εξωτερικών για τη χθεσινή δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια. Πάντως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης Μπορέλ  χθες το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα, το οποίο ξεπεράστηκε με διαμεσολαβητική προσπάθεια του Νίκου Δένδια. 


«Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη χθεσινή δήλωση του ΥΕ/ΑΕ Borrell σχετικά με τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, τις οποίες και καταδικάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών,

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι συγκρατείται ιδιαίτερα η αναφορά στην τελευταία παράγραφο όπου αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντηση τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η δήλωση Μπορέλ εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, στην οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά Κράτη-Μέλη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση της.

 

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος  Δένδια στην υιοθέτηση της δήλωσης

Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι διαπραγμάτευση επί του σχεδίου της δήλωσης Μπορέλο για τα Βαρώσια είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μόλις υιοθετήθηκε η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενώ η εν λόγω διαπραγμάτευση συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, χθες το πρωί είχε βρεθεί σε τέλμα λόγω διαφορών όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία ουσιαστικά γεφύρωσε τις διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης.

«Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η σύγκλιση μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κρίνεται αναγκαία, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές. 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *