ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ: ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

Το Τόκιο δεν θα εγκαταλείψει τον ισχυρισμό του ότι τα  νησιά Κουρίλ της Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι δικαιωματικά ιαπωνικά και θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα για την επίλυση της διαφοράς, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Yoshimasa Hayashi απάντησε στους ισχυρισμούς του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Τόκιο αρνείται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση ανέλαβε τον έλεγχο των Νήσων Κουρίλ.

«Η κυριαρχία μας εκτείνεται στα τέσσερα βόρεια νησιά», είπε ο Hayashi. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επίμονες διαπραγματεύσεις με βάση τη βασική μας θέση, που είναι η επιθυμία να υπογράψουμε μια συνθήκη ειρήνης μετά την επίλυση του εδαφικού ζητήματος».

Τα Βόρεια Νησιά είναι το όνομα που έδωσε η Ιαπωνία στα τέσσερα νησιά στο κάτω μέρος του συμπλέγματος Κουρίλ. Οι χερσαίες μάζες, που ονομάζονταν Iturup, Kunashir, Shikotan και Habomai, ήταν όλες μέρος της Ιαπωνίας πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση της σύγκρουσης, η Σοβιετική Ένωση και η Ιαπωνία δεν υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης, με τη διαμάχη για την κυριαρχία τους να είναι το κύριο «μήλον της Έριδος». Όλη η νησιωτική αλυσίδα βρίσκεται από τότε στην κατοχή της Μόσχας.

Τα δύο έθνη προσπάθησαν να καταλήξουν σε λύση για τα νησιά για πάνω από μισό αιώνα, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κυριαρχία της σε αυτά τα εδάφη δεν είναι αντικείμενο συζήτησης.

Πέρυσι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida επανέλαβε ότι το Τόκιο δεν θα υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα μέχρι να βρεθεί λύση.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία προσπάθησε να οχυρώσει τα νησιά και στα τέλη του 2021 ανέπτυξε το πυραυλικό σύστημα Bastion στο νησί Matua. Όντας κάποτε μια μεγάλη ιαπωνική βάση, η Matua είναι τώρα το «σπίτι» ενός ρωσικού πληρώματος όλο το εικοσιτετράωρο, κάτι που βοηθά τη Ρωσία στον έλεγχο της Θάλασσας του Okhotsk, η οποία βρίσκεται μεταξύ του συμπλέγματος των νησιών και της ηπειρωτικής Ρωσίας.

Με πληροφορίες από: RT

 

 

 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *