ΔΙΕΘΝΗ
ΘΛΙΨΗ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) η οποία ήταν μουσείο.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει πέρσι τη μετατροπή του ιστορικού αυτού ναού με τα περίφημα ψηφιδωτά σε τζαμί, απόφαση η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα όμως δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας με την οποία πλέον ακόμη ένα θρησκευτικό βυζαντινό μνημείο γίνεται παιχνίδι των Τούρκων.

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης . Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως το το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με απόφαση του στις 10 Ιουλίου 2020 αποφάσισε την αλλαγή καθεστώς στην Αγία Σοφία μετατρέποντάς την σε τζαμί, ενώ στις 24 του ίδιου μήνα οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία στήνονταν ένα φασμαγορικό σόου.

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *