ΑΠΟΨΕΙΣ
ΘΕΜΑ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΉ ΔΙΆΣΚΕΨΗ

Του Νίκου Μελέτη*

Θέμα «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» της Θράκης ήγειρε με την ομιλία του στην υπουργική Συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που συνεδρίασε στο Νιαμέι στον Νίγηρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συμπεριέλαβε τους Έλληνες πολίτες στην ίδια κατηγορία με τους καταπιεζόμενους μουσουλμάνους του Κασμίρ .

Η Τουρκία επανειλημμένα χρησιμοποιεί το βήμα αυτού του μεγάλου διεθνούς φόρουμ, όπου συμμετέχουν 57 μουσουλμανικές χώρες, για να προβάλει τις αξιώσεις της επί της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά και στο Κυπριακό .

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον της Ευρώπης κατηγορώντας την για ισλαμοφοβία, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη Γαλλία και τη στάση της έναντι των μουσουλμάνων και υποστήριξε την πρόταση του Πακιστάν για καθιέρωση της 15ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας για την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου που έχει θεσπιστεί από τον ΟΙΔ εκφράζοντας, όπως είπε, την έντονη ανησυχία για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Τούρκων της Κύπρου, της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, των μουσουλμάνων του Κασμίρ και των μουσουλμάνων της Ευρώπης..».

Σε κάθε ετήσια υπουργική Διάσκεψη του ΟΙΔ τα τελευταία χρόνια στα τελικά κείμενα περιλαμβάνεται και το «Ψήφισμα No. 3/46-MM * για την Κατάσταση της τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Δυτική Θράκη και του Μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα». Το ψήφισμα αυτό περιλαμβάνει όλη την ακραία ατζέντα των σκληροπυρηνικών της μειονότητας και εμφανίζει μια συκοφαντική εικόνα ωσάν οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης στην Θράκη να ζουν σε καθεστώς απαρτχάιντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Ν. Δένδιας είχε συνομιλίες με ομολόγους του από χώρες με ειδικό βάρος στον μουσουλμανικό κόσμο (ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ιορδανία κ.α.) ώστε να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις και να αποκαλύψει την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τον ΟΙΔ για να προβάλει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις και διεκδικήσεις .

Και η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ΟΙΔ καθώς επανειλημμένα έχει γίνει απόπειρα για προωθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες μέλη του ΟΙΔ .

 

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *