ΕΥΡΩΠΗ
Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η οικονομία της Φινλανδίας ανθούσε πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά τώρα ο πόλεμος έχει αρχίσει να ζητά το τίμημά του. Φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 1,7%, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη που δημοσίευσε η Τράπεζα της Φινλανδίας την Τρίτη (21 Ιουνίου).

Το βασικό θέμα της πρόβλεψης είναι η αβεβαιότητα. Όχι μόνο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και η συνέχιση της πανδημίας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη φινλανδική οικονομία.

«Η επενδυτική έκρηξη που φαινόταν να διαφαίνεται στον ορίζοντα έχει διαψευστεί από την αβεβαιότητα. Στους παράγοντες που αποτρέπουν τις επενδύσεις περιλαμβάνονται επίσης οι ελλείψεις υλικών και εξαρτημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, καθώς και η αύξηση των τιμών και των επιτοκίων», δήλωσε η επικεφαλής των προβλέψεων της Τράπεζας της Φινλανδίας Μέρι Ομπστμπάουμ.

Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εξαγωγές της Φινλανδίας ήταν μόνο περίπου 5%, αλλά τώρα το εμπόριο καταρρέει λόγω του πολέμου. “Η ανταγωνιστικότητα του κόστους θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς οι εταιρείες είναι σε θέση να προσαρμοστούν, καθώς προσπαθούν να βρουν νέες αγορές για να αναπληρώσουν τις χαμένες δουλειές στη Ρωσία. Αν δεν τα καταφέρουν σε αυτό, ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί”, δήλωσε ο Ομπστμπάουμ.

Η Τράπεζα της Φινλανδίας προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κάπως τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν ελλειμματικά και ο λόγος του χρέους θα αρχίσει να κινείται και πάλι προς τα πάνω. Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,6% το 2022.

Ο Όλι Ρεν, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας σχολίασε την πρόβλεψη στην επιχειρηματική εφημερίδα Talouselämä και ζήτησε ήρεμη και λογική διευθέτηση των μισθών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πλέον «καμία δικαιολογία για δημοσιονομική χαλάρωση μέσω οριζόντιων φορολογικών περικοπών ή μεταβιβάσεων εισοδήματος μεγάλης κλίμακας», ακόμη και αν ο πληθωρισμός πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη.

Το 2024, η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί και πάλι στο 1,5%.

Από Pekka Vänttinen | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo:Η Τράπεζα της Φινλανδίας προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κάπως τα επόμενα χρόνια. [Shutterstock/esfera]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *