Breaking News
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Στρατηγικές, τακτικές, καταλυτικές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις αναμένεται να έχει  η  ιστορική απόφαση της Φινλανδίας (και λίαν προσεχώς της Σουηδίας) για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.Η χθεσινή απόφαση του Ελσίνκι δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια από την Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, ενώ  για μία ακόμα φορά η Μόσχα δια στόματος του πρώην προέδρου και αναπληρωτή ΓΓ του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ως και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ , κατέφυγε στην γνωστή επιλογή των θρασύτατων απειλών κατά του Ελσίνκι, του ΝΑΤΟ και του δυτικού κόσμου, μιλώντας ακόμα και για καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο!! Η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμφίβολα αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό πολιτικο-στρατιωτικό σκηνικό, ενώ και οι δύο Σκανδιναβικές χώρες συνδέονται ενεργά και στενά  με την Συμμαχία από το 1994 σε προγράμματα, αποστολές, επιχειρήσεις κα. Ειδικότερα σε πάνω από 102 προγράμματα,  ως και συμμετοχή στις αποστολές του ΝΑΤΟ  στο Αφγανιστάν , στο Κόσοβο, στο Ιράκ, στη Λιβύη , στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κα.

Την  καθοριστική κίνηση της Φινλανδικής ηγεσίας χαιρέτισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλντεμπεργκ κάνοντας λόγο για “θερμότατο καλωσόρισμα’ από την μεριά της Συμμαχίας,  επισημαίνοντας ότι ομαλά και γοργά θα προωθηθούν και υλοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ άμεσα χαιρέτησαν και συνεχάρησαν την Φινλανδία οι πολιτειακές και πολιτικές ηγεσίες της Δανίας, της Εσθονίας, της Ρουμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα  επίσημο κείμενο για το θέμα  με υπογραφή του προέδρου και της πρωθυπουργού της χώρας  στο οποίο επιγραμματικά τονίζεται  από το Γραφείο  του Προέδρου της Δημοκρατίας τα εξής:

“Κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης, έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση τον χώρο που χρειαζόταν. Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν  πολύ γρήγορα εντός των επόμενων ημερών.

 Sauli Niinisto Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν Πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Την απόφαση της Φινλανδίας χαιρέτησε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον , καθώς και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.Ήδη ανώτατοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί των δύο χωρών έχουν εκτενώς συζητήσει όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες  για τους προσεχείς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ένταξη στο ΝΑΤΟ.Σχετικά με το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες πλήρους κάλυψης και υποστήριξης των δύο φίλων κρατών απέναντι σε ενδεχόμενη απειλητική ενέργεια της Μόσχας. Η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία λαμβάνει έντονα υπόψη τη Φινλανδική κίνηση.

Κρεμλίνο: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Τζονσον κατά Πούτιν

 Ο Πεσκόφ είπε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Πρόσθεσε  ότι η Φινλανδία συμμετείχε  και συμμετέχει στα εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία που έκανε η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αλλά  η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις  μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο LBC όταν ρωτήθηκε για οποιαδήποτε μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία, είπε: “Νομίζω ότι η μετάνοια θα είναι πολύ δύσκολη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τώρα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, υποθέτω, αλλά δεν μπορώ να δω στη ζωή μου πώς μπορούμε να ομαλοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις με τον Πούτιν . Έχει παραβιάσει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο. Είναι ένοχος για μια απολύτως βάρβαρη επίθεση σε μια εντελώς αθώα χώρα. Και η εκ νέου εξομάλυνση θα σήμαινε ότι κάναμε το λάθος που κάναμε το 2014 [μετά την προσάρτηση της Κριμαίας]. Και αν οι Ουκρανοί έκαναν οποιαδήποτε είδος συμφωνίας με τον Πούτιν τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι θα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, και το ξέρουν. Άρα η σύντομη απάντηση  μου είναι όχι. Καμία επιστροφή στην ομαλοποίηση  με την Μόσχα  και το Ηνωμένο Βασίλειο  είναι πολύ σαφές ως προς αυτό.”

Ο Τζόνσον στο  Σκανδιναβικό προσκήνιο

Ειδικότερα ΄προχθές επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες των δύο χωρών , ο Βρετανός πρωθυπουργός ΜπόριςΤζόνσον και υπέγραψε συμφωνίες πλήρους ενεργοποίησης της Μ. Βρετανίας σε περίπτωση Ρωσικών αποσταθεροποιητικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα το σχετικό κείμενο αναφέρει :

‘Η Δημοκρατία της Φινλανδίας και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας επαναλαμβάνουν την κοινή επιθυμία για ολοένα βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας  για οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τις αρχές της Ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας.

 *Υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη, επιθυμούμε να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και να ενισχύσουμε την αμοιβαία αλληλεγγύη μας. Θα βασιστούμε στην τρέχουσα, καθιερωμένη συνεργασία μας και θα εργαστούμε μαζί για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας.

 *Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να συμμετάσχει σοβαρά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

* Αυξάνουμε την υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς στην ανοικοδόμηση της χώρας τους όταν τελειώσει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

 Η Φινλανδία χαιρετίζει την ισχυρή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών στρατευμάτων στην Εσθονία ως μέρος της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας η Φινλανδία είναι αφοσιωμένο μέλος.

 *Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακλόνητο στη δέσμευσή του στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει τον ρόλο της Φινλανδίας στην παροχή ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, στη Βόρεια Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ακράδαντα ότι, όταν  η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα συνεισφέρει στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού.

 *Η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται κοινά συμφέροντα ασφάλειας και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Φινλανδία στις προσπάθειές της με κάθε απαραίτητο μέσο. Επιβεβαιώσαμε ότι, εάν οποιαδήποτε χώρα υποστεί καταστροφή ή επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία, κατόπιν αιτήματος της πληγείσας χώρας, θα βοηθήσουν το ένα το άλλο με διάφορους τρόπους, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται στρατιωτικά μέσα. Αυτή η συνεργασία θα παραμείνει πλήρως σύμφωνη με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας κάθε χώρας και έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την υπάρχουσα Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική συνεργασία

. *Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία θα εντείνουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και δραστηριοτήτων επιρροής. Η ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας πληροφοριών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και στην προστασία των ζωτικών υποδομών. Και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κοινή επίγνωση της κατάστασης, την ενίσχυση της προστασίας δεδομένων και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Θα διατηρούμε τακτικές διμερείς διαβουλεύσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας

 *Η μακροχρόνια και ισχυρή αμυντική σχέση Βρετανίας-Φινλανδίας συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βόρεια Ευρώπη. Η διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας βασίζεται στον Διακανονισμό Πλαίσιο, που υπογράφηκε το 2016. Θα το ενημερώσουμε προκειμένου να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και θα λάβουμε υπόψη τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας.

 

 

 

Τι λένε πολιτικοί από Σουηδία και Φινλανδία.

Η  γνωστή  Σουηδή πολιτικός Άνι Λουφ εκτιμά  την κίνηση της Φινλανδίας σήμερα προς την κατεύθυνση της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ ως έκκληση για δράση και για τη Σουηδία. Η Λουφ έγραψε στο Twitter:” Τα μάτια του έξω κόσμου είναι πλέον στραμμένα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η Σουηδία πρέπει να πάει χέρι-χέρι με τη Φινλανδία για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ασφάλεια στη Σκανδιναβική και  στη Βαλτική .

Η Φινλανδή πολιτικός Ελίνα Βάλτονεν σε συνέντευξη στο Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την πρόταση να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ είπε ” Η Φινλανδία ήταν  μια ουδέτερη χώρα για πολλές δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε τις απειλές του ανατολικού γείτονά μας. Ποτέ δεν ήμασταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης ενώ  έχουμε κάνει πολέμους κατά της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης στο παρελθόν . Τώρα όμως είναι άλλη εποχή. Είδαμε ότι ο διπλανός μας έχει γίνει ακόμα πιο επιθετικός, πιο απρόβλεπτος. Και πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι είναι απλώς μια λογική κατάσταση τώρα να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, να συνεργαστούμε με τους φίλους μας και τους συμμάχους μας στη Δύση. Είμαστε μια δυτική χώρα. Είμαστε μια σταθερή δημοκρατία εδώ και 100 χρόνια και μαζί είμαστε πιο δυνατοί στην υπεράσπιση των κοινών μας αξιών.”

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Photo: Ρresidentti.fi

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *