ΔΙΕΘΝΗ
Η ΤΣΕΧΙΑ ΑΠEΛΑΣΕ ΔYΟ ΡΩΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛHΛΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚHΣ ΠΡΕΣΒΕIΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡAΓΑ

Η Τσεχία χαρακτήρισε ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, υποχρεώνοντας τα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η είδηση, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ετοίμαζαν την δολοφονία τριών Τσέχων πολιτικών αντιστοιχεί σε παραπληροφόρηση, την οποία διοχέτευσαν οι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας στην BIS (μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας) Ήσαν συγκεκριμένα αυτοί οι δύο που παραπληροφόρησαν τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες. Εμείς λάβαμε κατάλληλα και επαρκή μέτρα και κηρύξαμε τα δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αιτία της παραπληροφόρησης “την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των συνεργατών της ρωσικής πρεσβείας”, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή υπονόμευσε το κύρος της Ρωσίας στην τσέχικη κοινωνία και περιέπλεξε τις τσέχο-ρωσικές σχέσεις.

Την ανακοίνωση για την απέλαση των δύο υπαλλήλων του έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις και ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτρσιτσεκ. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ήθελε να λύσει το ζήτημα αυτό με την Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού, όχι δημοσίως, αλλά η ρωσική πλευρά αρνήθηκε.

Τον Απρίλιο το τσέχικο περιοδικό Respekt, επικαλούμενο πηγές των τσέχικων μυστικών υπηρεσιών είχε γράψει για έναν Ρώσο διπλωμάτη, που χρησιμοποιώντας διπλωματικό διαβατήριο είχε μεταφέρει ρικίνη, ένα τοξικό δηλητήριο. Το δηλητήριο σύμφωνα με τσέχικα ΜΜΕ υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο εναντίων τριών Τσέχων αυτοδιοικητικών, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Πράγας, που είχαν σχέση με την απομάκρυνση του αγάλματος του Στράταρχη της Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Κόνεφ.

Η απόφαση για την απέλαση των δύο Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία την χαρακτήρισε ως “μη φιλική πράξη”

Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά στην απόφαση της Πράγας να απελάσει τους δύο υπάλληλους της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

“Η εν λόγω μη φιλική πράξη, η οποία εξ αρχής βασίστηκε σε αναπόδεικτες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, δείχνουν ότι η Πράγα δεν επιθυμεί να εξομαλύνει τις επιδεινούμενες το τελευταίο διάστημα, όχι με δική μας ευθύνη, ρωσο-τσεχικές σχέσεις”, αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook της ρωσικής πρεσβείας στην Τσεχία.

Με πληροφοριες από: Reuters-AFP-TASS- Svoboda.org

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *