ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΩΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

  Γράφει η Σάντυ Λαδικού*

 Τουρκία και ούτε πρόκειται να ξαναπάω», δήλωσε μεταξύ άλλων στο «ΒτΚ»  ο πρώην πρόεδρος του Βακούφ Κω κ. Ιμπραήμ Κουνελάκης. «Όπως συνέβη τώρα στον κύριο Τζιτζικώστα το ίδιο σκηνικό έζησα και εγώ πριν μερικά χρόνια αλλά και άλλοι μουσουλμάνοι της Κω».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο σε ταξίδι του στην Τουρκία από την Κω μερικά χρόνια πριν την πανδημία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων στο λιμάνι της Αλικαρνασσού, του ζητήθηκε από τις αρχές να ακολουθήσει σε κάποιο γραφείο για ενημέρωση. « Μπήκα στο γραφείο και εκεί υπήρχαν αρκετά άτομα τα οποία μάλιστα πολλούς γνώριζα καθώς ήταν πελάτες στο μαγαζί μου στην Κω. Με δυσκολία μου ανακοίνωσαν ότι δεν μπορώ να εισέλθω στην Τουρκία αν δεν πάρω σχετική βίζα από τον πρόξενο. Αντέδρασα εκείνη την ώρα και τους ανέφερα ότι είναι αδιανόητο Έλληνας πολίτης να πρέπει να ζητήσει βίζα από τον πρόξενο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τους Έλληνες πολίτες που εισέρχονται στην γειτονική χώρα. Τότε, μου έδωσαν κάτι χαρτιά να υπογράψω, ούτε και είδα τι έγραφαν , ούτε και έδωσα σημασία διότι ήμουν αρκετά θυμωμένος εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια επέστρεψα στο καραβάκι και περίμενα εκεί μέχρι την ώρα της επιστροφής στην Κω. Από τότε ούτε που πήγα ξανά στην Τουρκία και ούτε πρόκειται».

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία σε 5 μέλη του ΔΣ του Βακούφ Κω και στην νυν πρόεδρο Ελβάν Κοτζαογλάν

Οι τουρκικές αρχές εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες για να μην επιτρέψουν την είσοδο σε μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Κω στην Τουρκία, χωρίς βέβαια να παραθέτουν την αλήθεια. Είναι άγνωστο ποιοι είναι οι λόγοι απαγόρευσης σε συγκεκριμένους ανθρώπους και μάλιστα θεσμικούς και ποια τα αίτια.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση σε ολόκληρο το προηγούμενο 5μελες ΔΣ του Βακούφ Κω στο οποίο προέδρευε και τότε η νυν πρόεδρος, κα. Ελβάν Κοτζαογλάν. Η απαγόρευση εξ όσων γνωρίζουμε είναι σε ισχύ και έτσι δεν μπορούν να ταξιδέψουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία για τον οποιοδήποτε λόγο.

Ο τέως Ιμάμης Κω Σουκρής Δαμάτογλου για την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία

Αντίστοιχο περιστατικό είχε και ο τέως ιμάμης της Κω κ. Σουκρής Δαμάτογλου, ο οποίος με αφορμή την επικοινωνία μας έστειλε χαιρετισμούς στην αγαπημένη του Κω και σε όλους τους Κώους. Όπως μας εξήγησε του γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού ταξιδιού ότι δεν μπορεί να μπει στην χώρα. « Γύρω στο 2019 κάναμε ένα οικογενειακό θρησκευτικό ταξίδι στην Τουρκία. Φτάσαμε από την Κω ακτοπλοϊκώς στην Αλικαρνασσό. Κατά την διάρκεια του ελέγχου ενημερώθηκα ότι δεν μπορώ να μπω στην χώρα σε αντίθεση με την οικογένειά μου, που τους επετράπη η είσοδος. Έτσι επέστρεψα στο καραβάκι και περίμενα μέχρι την επιστροφή μου στην Κω. Από τότε, δεν επιχείρησα ξανά να ταξιδέψω στην Τουρκία».

Όσον αναφορά πως προκύπτουν αυτές οι απαγορεύσεις, από ποιους προέρχονται και με ποιες πληροφορίες, το ρεπορτάζ μας λέει ότι οι μεθοδεύσεις γίνονται από συγκεκριμένους κύκλους.

Αυτές είναι μόνο μερικές περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών που κατέχουν ή κατείχαν θέσεις κλειδιά στην Κω και γνώρισαν την αψυχολόγητη συμπεριφορά των Τουρκικών αρχών. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε άλλους συμπολίτες μας από το νησί, οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν για λόγους οικογενειακούς την γειτονική χώρα και δεν μπορούν πλέον, χωρίς να γνωρίζουν το αληθινό γιατί. Έτσι διαπιστώνει κανείς ότι τα τερτίπια των Τούρκων σε ότι αφορά την είσοδο στην χώρα δεν είναι μία πράξη τωρινή, απλώς τώρα με την υπόθεση Τζιτζικώστα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ.

*Η  Σάντυ Λαδικού είναι δημοσιογράφος

Με πληροφορίες από: Το Βήμα της Κω

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *