Breaking News
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ 2019: ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ;
Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΟΗΕ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019: ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜEΡΑ ΑΤOΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡIΑ
ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛIΑ – ΣΚΛΗΡO ΤΟ ΜHΝΥΜΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧAΝΩΝ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΕΘΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΟYΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡEΨΟΥΜΕ ΤΥΧΌΝ ΘΕΡΜO ΕΠΕΙΣOΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ
23 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ…
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ HARLEM STAGE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΙΣΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΩΜΑ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ» ΤΟΥ 1924

Του Αντώνη Κλάψα

Όπως όλα δείχνουν, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, η ΠΓΔΜ θα έχει εκπληρώσει το δικό της σκέλος των συμβατικών της υποχρεώσεων. Από εκεί και πέρα, το διπλωματικό μπαλάκι θα βρεθεί στο ελληνικό γήπεδο, καθώς η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να αποφανθεί για τη Συμφωνία. Θα μπορούσε, άραγε, να την καταψηφίσει, όπως ζητά σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση;

Είναι αλήθεια ότι η εκ των υστέρων απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς θα έχει σημαντικό διπλωματικό κόστος για την Αθήνα. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Ελλήνων θα έχει προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, αμφότερες στα μέσα της δεκαετίας του 1920, στις οποίες η εθνική αντιπροσωπεία απέρριψε ισάριθμες Συμφωνίες.

Πρωτόκολλα Πολίτη-Καλφώφ

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1924, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Νικόλαος Πολίτης και Χρίστο Καλφώφ αντίστοιχα, κατέθεσαν δύο σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις στο Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών. Με βάσει αυτές, οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονταν να προστατεύουν τους εκατέρωθεν μειονοτικούς πληθυσμούς. Με τα Πρωτόκολλα Πολίτη-Καλφώφ, όπως έμειναν έκτοτε ευρύτερα γνωστά, η Ελλάδα αναγνώριζε ως βουλγαρική μειονότητα τους σλαβόφωνους κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας.

Τα Πρωτόκολλα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Γιουγκοσλαβίας. Στις 14 Νοεμβρίου 1924 το Βελιγράδι προχώρησε στην καταγγελία της ελληνοσερβικής Συνθήκης Συμμαχίας του 1913. Στο μεταξύ, την κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη, η οποία είχε προχωρήσει στη σύναψη των Πρωτοκόλλων, είχε αντικαταστήσει η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλόπουλου. Υπό το βάρος των ισχυρών γιουγκοσλαβικών πιέσεων, αλλά και σημαντικών πολιτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό, ο Μιχαλακόπουλος αναζήτησε έναν εύσχημο τρόπο ανάκλησης της ελληνικής υπογραφής.

Με αφορμή τη σύναψη των Πρωτοκόλλων Πολίτη-Καλφώφ, η Γιουγκοσλαβία διεύρυνε τον κύκλο των απαιτήσεών εις βάρος της Ελλάδας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την επέκταση της ελεύθερης γιουγκοσλαβικής ζώνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την επιβολή καθεστώτος ελληνογιουγκοσλαβικής συγκυριαρχίας στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Γευγελής, αλλά και την αναγνώριση των σλαβόφωνων κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας ως σερβική μειονότητα.

Ανατροπή Παγκάλου

Οι γιουγκοσλαβικές πιέσεις απέδωσαν καρπούς όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκε η δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου. Επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Βελιγραδίου στα σχέδιά του για την ανάληψη επιθετικής πολεμικής ενέργειας εναντίον της Τουρκίας, ο Πάγκαλος υποχώρησε στο σύνολο των γιουγκοσλαβικών αξιώσεων. Στις 17 Αυγούστου 1926, σε αντάλλαγμα για την υπογραφή διμερούς Συνθήκης τριετούς διάρκειας, η Ελλάδα αποδέχθηκε διά της υπογραφής της το σύνολο των γιουγκοσλαβικών απαιτήσεων.

Η κατακραυγή που προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη η συνομολόγηση των λεγόμενων «παγκαλικών Συμφωνιών» οδήγησε στην άμεση ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη, η οποία σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μετά τη μεσολάβηση εκλογών, με υπουργό Εξωτερικών τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, προσπάθησε να πείσει τη Γιουγκοσλαβία για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των Συμφωνιών.

Ενώπιον της άρνησης του Βελιγραδίου, η Αθήνα κατέφυγε σε μεθόδευση παρόμοια με εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει και στην περίπτωση των Πρωτοκόλλων Πολίτη-Καλφώφ: τον Αύγουστο του 1927 οι Συμφωνίες κατατέθηκαν από τον Μιχαλακόπουλο προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία, όμως, τις απέρριψε, και μάλιστα ομόφωνα. Οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις εξομαλύνθηκαν τον Οκτώβριο του 1928 και οριστικά τον Μάρτιο του 1929, μέσω της υπογραφής νέων διμερών Συμφωνιών, οι οποίες, όμως, δεν περιείχαν όρους παρόμοιους με εκείνους των παγκαλικών Συμφωνιών.

 

Πηγή: Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!