ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

«Η Αγγλία και η Αμερική είναι δύο χώρες που χωρίζονται από την ίδια γλώσσα», έγραψε κάποτε ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και έκτοτε η φράση επανέρχεται όταν τα πιόνια στη διεθνή σκακιέρα κινούνται ανορθόδοξα.

Αν προσθέσουμε ότι και ότι Αυστραλοί μιλούν την ίδια γλώσσα, τότε καταλαβαίνουμε ότι η απρόσμενη συμμαχία των τριών αγγλόφωνων (the three english-speaking nations όπως τη χαρακτηρίζουν τα ξένα Μέσα), έχει μεταξύ άλλων πολλά κοινά. Αν και η λέξη «απρόσμενη» ίσως είναι υπερβολική. Οι Γάλλοι περίμεναν τη μαχαιριά στην πλάτη, αλλά δεν πρόλαβαν να σκύψουν.

«Πολλοί από αυτούς που χαράζουν τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πεπεισμένοι ότι η ιστορία του 21ου αιώνα θα γραφτεί στην Ασία και στον Ειρηνικό. Εκεί κατοικεί ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, ενώ αν συμπεριλάβουμε και την Ινδία, τότε η μισή παραγωγή της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται μέχρι το 2050 να προέρχεται επίσης από εκεί», έγραφε από το 2015 ο Βρετανός διπλωματικός συντάκτης και αναλυτής Τιμ Μάρσαλ, συγγραφέας του περίφημου «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας». Και υπενθύμιζε τη βάση πεζοναυτών που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί στη Βόρεια Αυστραλία και τη στροφή στην Ασία που είχε ξεκινήσει υπό τον Ομπάμα.

Η άγαρμπη κίνηση των Αμερικανών με την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS έρχεται ελάχιστες εβδομάδες μετά την εξίσου άγαρμπη αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν, που ταρακούνησε τον κόσμο και την ευρωπαϊκή γειτονιά μας.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών οι ΗΠΑ του Δημοκρατικού Μπάιντεν κατάφεραν να προδώσουν διπλά τους συμμάχους τους και να δημιουργήσουν μια άνευ προηγουμένου κρίση στο ΝΑΤΟ.

Το ίδιο ΝΑΤΟ, το οποίο ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό» από το 2019. Τότε ήταν θυμωμένος με τον Τραμπ και τον Ερντογάν, τώρα είναι εξοργισμένος και με τον Μπάιντεν. Γύρω και πάνω από όλο αυτό το παγκόσμιο διπλωματικό ρινγκ είναι φυσικά η Κίνα. Ολα γίνονται εναντίον της ή υπέρ της.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορεί να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Και κυρίως, σε τι γλώσσα θα μιλήσει.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι δημοσιογράφος

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *