Breaking News
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ Η… ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΚΑΙ ΤΑ DEALS ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Η… ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧΗ ΚΑΙ ΤΑ DEALS ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ως «εξαιρετική επίσκεψη» χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ των ΗΑΕ και επαινούν τη συνάντηση του Ερντογάν με τον ντε φάκτο ηγέτη των Εμιράτων, πρίγκιπα-διάδοχο σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Η στροφή υπέρ της συνεργασίας με την Αγκυρα σε πολλούς τομείς έχει αιφνιδιάσει πλείστους αναλυτές, αφού τα ΜΜΕ των Εμιράτων επί χρόνια (και ειδικά μετά το 2016) ήταν σε καθημερινή βάση σφοδρότατα επικριτικά έναντι της Τουρκίας και του αλαζονικού (όπως έγραφαν) προέδρου της. Η προχθεσινή επίσκεψη ήταν η πρώτη του ηγέτη των Εμιράτων μετά το 2012 στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ενώ αναμένεται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Αμπου Ντάμπι.

Επαινοι…

Τα ειδησεογραφικά μέσα των ΗΑΕ ήταν -σε πρωτοφανή βαθμό- γεμάτα επαίνους, υποστηρίζοντας έντονα τη στροφή των Εμιράτων να «ανοίξουν εκ νέου κανάλια στρατηγικής συνεργασίας με την Αγκυρα». Μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν 10 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ενέργειας, της Υγείας και του περιβάλλοντος. Τα ΗΑΕ διέθεσαν επίσης 10 δισ. δολάρια για στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Al Khaleej» χαιρέτισε την επίσκεψη στην Τουρκία ως «εξαιρετική». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση του σεΐχη Αλ Ναχιάν με τον πρόεδρο Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση των σχέσεων «μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο κοινών πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών συμφερόντων, με τρόπο που εξυπηρετεί την προώθηση της διαδικασίας ανάπτυξης και προόδου». Προσθέτει ότι η συνάντηση έχει «εξαιρετική σημασία, διότι μεταφέρει τις σχέσεις με την Τουρκία σε μια νέα φάση, όχι μόνο με τα ΗΑΕ αλλά και με διάφορες αραβικές χώρες, με βάση ιστορικές, γεωγραφικές και θρησκευτικές σχέσεις, ως και πολλά κοινά συμφέροντα». Μάλιστα εκτιμά ότι μέσα στο 2022 κάποια αραβικά κράτη θα στραφούν προς την Τουρκία.

Για την εφημερίδα «Al Watan», η επίσκεψη του εμίρη των ΗΑΕ στην Τουρκία «διορθώνει την πορεία της Ιστορίας»(!) και αποτελεί «έναν κρίσιμο και πολύ σημαντικό σταθμό», πάνω στον οποίο θα οικοδομηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική πτυχή». Περιγράφει την επίσκεψη ως «ιστορική», υποστηρίζοντας ότι «προαναγγέλλει μια νέα εποχή πολυδιάστατης συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΑΕ, επικαλούμενη και τις δέκα συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Επιπλέον, η «Al Watan» αναφέρει ότι η επίσκεψη δίνει «ώθηση» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συνεργασία και την επίτευξη συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή.

Η καθημερινή εφημερίδα «Al Bayan» επαίνεσε τη συνάντηση του σεΐχη Αλ Ναχιάν με τον πρόεδρο Ερντογάν ως συνάντηση που ανοίγει «υποσχόμενες προοπτικές για ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους για να ανοίξουν νέους ορίζοντες συνεργασίας και κοινής εργασίας σε όλους τους τομείς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλ Ναχιάν χαιρετίζει την Τουρκία ως «μια σημαντική χώρα με τεράστιο ρόλο και επιρροή στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον της»(!) σημειώνοντας την προθυμία των ΗΑΕ «να συνεργαστούν μαζί της για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων στις περιφερειακές κρίσεις, για να επιτευχθεί στην ευρύτερη περιοχή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες».

Η εφημερίδα «Al Ruya» ανέφερε ότι η επίσκεψη «δείχνει ένα όραμα για ένα ειρηνικό, σταθερό και ευημερούν μέλλον για την περιοχή». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αγκυρα, ο ηγέτης των ΗΑΕ έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο πρόεδρο εκφράζοντας την τεράστια εκτίμησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που επιδείχθηκε σε αυτόν και την αντιπροσωπεία του(!)

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 

Με πληροφορίες  από: Eleftherostypos.gr

08:05 – 27 Νοεμβρίου 2021

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *