Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Του Παναγιώτη Αλιμήση∗

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί. Η αναθεωρητική Τουρκία, που είναι η κυριότερη πηγή των προβλημάτων, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών που εκτείνεται από τα βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν, θέλοντας έτσι να παγιώσει την ήδη αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση. Παρά τις όποιες λεκτικές καταδίκες της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου στην Κύπρο, το φασίζον καθεστώς της Άγκυρας συνεχίζει ανεμπόδιστο να υλοποιεί τα επεκτατικά του σχέδια. Για παράδειγμα, στο Αφρίν της Συρίας πραγματοποιεί συστηματική εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού, με στόχο να διακόψει την “πληθυσμιακή συνέχεια” των Κούρδων της περιοχής με Τουρκία και Ιράκ, ενώ στη Λιβύη τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν, συνεπικουρούμενα από φανατικούς ισλαμιστές μαχητές του ISIS.

Παράλληλα, η Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα στραφεί σε εκτεταμένες στρατιωτικές συνεργασίες με τρίτες χώρες, αφού ο κύριος προμηθευτής, οι ΗΠΑ, έχουν επιβάλει εμπάργκο σε ανταλλακτικά και υλικό για μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεών της. Μάλιστα, οι Τούρκοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς ήδη τρέχουν κανονικά στρατιωτικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ: Η Ισπανία, προχωρά τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου-αποβατικού, η Γερμανία συνεχίζει την κατασκευή των 6 υποβρυχίων type-214, η Βρετανία λέγεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα μη επανδρωμένα “BAYRAKTAR”, ενώ τουρκικά δημοσιεύματα θέλουν τους Ουκρανούς να παραδίδουν κινητήρες για τα πολυσυζητημένα άρματα Altay. Επίσης, φημολογείται πως υπάρχουν στο τουρκικό οπλοστάσιο πύραυλοι μακρού πλήγματος, κατασκευασμένοι στο Πακιστάν, οι οποίοι βρίσκονται καλά κρυμμένοι σε αποθήκες. Σε ότι αφορά την αεροπορία, η Ρωσία αναμένεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα  παραπάνω προγράμματα η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Συνεπώς, η άποψη που λέει ότι ο τουρκικός στρατός μένει σύντομα χωρίς… βίδες, είναι το λιγότερο αστήρικτη.

Επιπλέον, η Άγκυρα “διαφημίζει” τις συμμαχίες της στο πεδίο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που πακιστανικά αεροπλάνα πέταγαν πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ενώ η τουρκική αεροπορία, βοήθησε τους ομοεθνείς της Αζέρους στην προσπάθειά τους να αρπάξουν αρμενικό έδαφος. Ακόμα, το Κατάρ, έστειλε πιλότους και αεροσκάφη Rafale για να γνωρίσουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι τις δυνατότητες ενός αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τέλος, είναι μάλλον περιττό να γίνει λόγος για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που απολαμβάνει η Άγκυρα από τα Τίρανα και τα Σκόπια…

 

Η «ανολοκλήρωτη» ελληνική συμμαχία

Παρά, τις όποιες συμμαχίες που έχει χτίσει έως τώρα η ελληνική διπλωματία, αυτές δεν συνοδεύονται από μνημόνια στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε κάποια επιθετική δραστηριότητα στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Βέβαια, ούτε η Τουρκία έχει επίσημα υπογράψει κάτι ανάλογο, ωστόσο, είναι πασιφανές πως στο ενδεχόμενο σύρραξης με την Ελλάδα, οι φιλικά προσκείμενες προς την Άγκυρα χώρες, θα σπεύσουν να την βοηθήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Πράγματι, ο διαμορφούμενος στρατηγικός άξονας, Γαλλία-Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, συνιστά ένα ανασχετικό τείχος στην τουρκική προκλητικότητα, όχι όμως απαραβίαστο. Η Τουρκία δίνει πρώτα έμφαση στην διατήρηση του στρατιωτικού αξιόμαχού της, -άσχετα αν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο-, σε αντίθεση με το ελληνικό πολιτικό σύστημα που περιμένει πρώτα την έξωθεν βοήθεια από τους συμμάχους και την… Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι σύμμαχοι της Ελλάδας διαπιστώσουν απροθυμία, φόβο, αδυναμία προβολής ισχύος (στρατιωτική παρουσία) και πολιτικά πισωγυρίσματα, δεν έχουν κανένα λόγο να συνδράμουν στρατιωτικά την Αθήνα, άρα το “ανασχετικό τείχος” θα παραμείνει στα χαρτιά.

 

Η Ινδία στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα, θα μπορούσε να αντιτάξει στον τουρκική αρχιτεκτονική συμμαχιών και την Ινδία. Η εισδοχή του δεύτερου μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο, θα αναβαθμίσει σε όλα τα επίπεδα τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό. Η ασιατική πυρηνική δύναμη του 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων, θα έδινε όγκο αλλά και ποιότητα στην ελληνική μεσογειακή συμμαχία. Δυο είναι κυρίως οι λόγοι που καθιστούν την ελληνο-ιδική προσέγγιση επιτακτική: Πρώτον, οι ιστορικοί δεσμοί των δυο εθνών που φτάνουν στην απώτατη αρχαιότητα, αφού τόσο εμείς όσο και εκείνοι καταγόμαστε από την μεγάλη ινδο-ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεύτερον και ίσως πιο σημαντικό, είναι η διένεξη της Ινδίας με το Πακιστάν για την επαρχία του Κασμίρ. Το Πακιστάν, έχοντας αναπτύξει αναθεωρητική πολιτική όμοια με εκείνη της αδελφής του Τουρκίας, προσπαθεί να αποσπάσει την επαρχία αυτή από την Ινδία, χρησιμοποιώντας πολλές φορές μεθόδους ασύμμετρου πολέμου (τρομοκρατία, κατασκοπία, σαμποτάζ). Επιπρόσθετα, έχει καταγγελθεί από ινδικές πηγές ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) βρίσκονται πίσω από πακιστανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το τουρκικό καθεστώς χρησιμοποιεί τη γνωστή αισχρή προπαγάνδα των fake news έναντι της Ινδίας. Με λίγα λόγια, ο εχθρός είναι κοινός!

Άλλο ένα σημαντικό όφελος για την Ελλάδα θα ήταν η καθιέρωση κοινών ασκήσεων με ανταλλαγή εμπειριών, αφού η ινδική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί το γαλλικό αεροσκάφος Rafale (το ίδιο και η συμμαχική Αίγυπτος) και ταυτόχρονα, η ινδική ηγεσία επενδύει συστηματικά στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, με την οποία η αντίστοιχη ελληνική θα μπορούσε να εξετάσει πολλαπλά πεδία συνεργασίας.

Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ινδικής τεχνολογίας αιχμής ακούει στο όνομα “Brahmos”. Πρόκειται για έναν φθηνό αλλά υπερσύγχρονο υπερηχητικό πύραυλο πολλαπλού ρόλου, που μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τους αντίστοιχους δυτικούς, αν όχι τους ξεπερνάει. Αν και ο παραπάνω πύραυλος κατασκευάστηκε από κοινού με τη Ρωσία, οι Ινδοί έχουν αποκτήσει επαρκή τεχνογνωσία, πολύτιμη για μελλοντικές καινοτομίες. Μια τεχνογνωσία που η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αν η εγχώρια πολιτική ελίτ αντιληφθεί την ευκαιρία που διαγράφεται για τη χώρα. Ελλάδα και Ινδία δύναται να λειτουργήσουν ως “γεωπολιτικό αντιστάθμισμα” στον τουρκο-πακιστανικό άξονα, διατρανώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε ακραία επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο ή την Κύπρο, θα έχει ισοδύναμο τετελεσμένο.

 

∗Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *