ΔΙΕΘΝΗ
Η ΡΩΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για έναρξη απευθείας πτήσεων προς την τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο, το ψευδοκράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Αυτό θα καταστήσει τη Ρωσία το μόνο κράτος εκτός Τουρκίας που θα πετά απευθείας στην επικράτεια από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1983.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Izvestia, λένε ότι η έναρξη πτήσεων και το άνοιγμα του σημείου δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση· αυτό θα γίνει για να εξυπηρετηθούν Ρώσοι πολίτες που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και είναι περίπου 10 χιλιάδες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “δυτικές χώρες ανοίγουν προξενικά γραφεία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποκαλώντας τα ‘γραφεία’ και χωρίς να διευκρινίζουν ότι βρίσκονται στα κατεχόμενα”. Στο τουρκικό κοινοβούλιο, είπαν οι πηγές της Izvestia, “η Άγκυρα θα χαιρετίσει μόνο την έναρξη πτήσεων προς το ψευδοκράτος, αλλά αυτό το βήμα είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση της Τουρκίας στην ίδια Κριμαία”.

Το άνοιγμα των πτήσεων προς την αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος μιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ στο νησί και την ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Τουρκία ως μέρος της οικοδόμησης συμμαχίας γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Η Aeroflot, ο ρωσικός αερομεταφορέας, επανέλαβε πρόσφατα τις απευθείας πτήσεις προς την Τεχεράνη, που θεωρείται ευρέως ως μέρος των κινήσεων για την οικοδόμηση στενότερης σχέσης με το Ιράν.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει το σκεπτικό ότι η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει πτήσεις προς το έδαφος στη βόρεια Κύπρο μπορεί επίσης να είναι απάντηση στις κυρώσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Ρωσίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η τουρκική εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πτήσεις προς τη διεθνώς μη αναγνωρισμένη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πτήσεις θα ξεκινούσαν στις 15 Νοεμβρίου, όταν θα άνοιγε το νέο αεροδρόμιο Ερτζάν. 

Υψηλόβαθμες ενημερωμένες πηγές της Izvestia επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αλλά διευκρίνισαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής ρωσικής αεροπορικής εταιρείας και όχι του εθνικού αερομεταφορέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παρουσίαση:Πέτρος Κράνιας

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *