ΔΙΕΘΝΗ
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΙΛΕΠΙΝ –«Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΕΔΡΑΣΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ»

Ρωσία: Η τρίτη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός προσώπου που είναι γνωστό για τις απόψεις του υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία μέσα στη Ρωσία. Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν εχθές Σάββατο (6/5) ότι ο ύποπτος που συνελήφθη μετά την έκρηξη κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο Ρώσος εθνικιστής συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν και σκοτώθηκε ο οδηγός του «έδρασε σύμφωνα με τις οδηγίες» Ουκρανών πρακτόρων.

Η κρατική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε πως το αυτοκίνητο του συγγραφέα, ένα Audi Q7, ανατινάχθηκε σε χωριό στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, συμβάν το οποίο αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική ενέργεια.

«Οι ερευνητές της Ανακριτικής Επιτροπής εξετάζουν την εμπλοκή του Αλεξάντρ Περμιακόφ στην απόπειρα δολοφονίας του Ζαχάρ Πριλέπιν», ανέφερε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δήλωσε ότι έδρασε σύμφωνα με τις οδηγίες των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών».

Δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και δεν διαψεύδει η Ουκρανία

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της στη βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινήτου κατά την οποία τραυματίστηκε ο Ρώσος συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν ή σε άλλες επιθέσεις.

«Επίσημα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την εμπλοκή της SBU σε αυτή ή σε άλλες εκρήξεις που συμβαίνουν στις δυνάμεις κατοχής ή στα πρωτοπαλίκαρά τους», μετέδωσε το Ukrinform επικαλούμενο δήλωση της υπηρεσίας ασφαλείας.

O ύποπτος που συνελήφθη μετά την έκρηξη κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο Ρώσος εθνικιστής συγγραφέας Ζαχάρ Πριλέπιν και σκοτώθηκε ο οδηγός του “έδρασε σύμφωνα με τις οδηγίες” Ουκρανών πρακτόρων.

Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον Ρώσοι ερευνητές που ασχολούνται με την υπόθεση.

«Οι ερευνητές της Ανακριτικής Επιτροπής εξετάζουν την εμπλοκή του Αλεξάντρ Περμιακόφ στην απόπειρα δολοφονίας του Ζαχάρ Πριλέπιν», δήλωσε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ύποπτος δήλωσε ότι έδρασε σύμφωνα με τις οδηγίες των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών».

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU δήλωσε σήμερα στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της στη βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινήτου κατά την οποία τραυματίστηκε ο Πριλέπιν ή σε άλλες επιθέσεις.

«Επίσημα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την εμπλοκή της SBU σε αυτή ή σε άλλες εκρήξεις που συμβαίνουν στις δυνάμεις κατοχής ή στα πρωτοπαλίκαρά τους», μετέδωσε το Ukrinform επικαλούμενο δήλωση της υπηρεσίας ασφαλείας.

Ο 47χρονός Πριλέπιν, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ωστόσο, δεν είναι γνωστή ακόμα η σοβαρότητα της κατάστασής του.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε τι συνέβη. Ο Ζαχάρ Πριλέπιν είναι καλά», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του συγγραφέα.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης RBC, ο Πριλέπιν έχει τραυματιστεί στο πόδι. Οι πηγές τους λένε ότι επέστρεφε στη Μόσχα από το έδαφος των αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι ύποπτοι φέρεται να ακολούθησαν το αυτοκίνητο του Πριλέπιν. Ο συγγραφέας σταμάτησε για να φάει στην περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ. Η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του στο αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, ο εκρηκτικός μηχανισμός θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί κάτω από το καπό του αυτοκινήτου του ενώ ο Πρίλεπιν βρισκόταν στο καφέ.

Τρίτη βομβιστική επίθεση εναντίον προσώπου υπέρ του πολέμου στη Ρωσία

Είναι η τρίτη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός προσώπου που είναι γνωστό για τις απόψεις του υπέρ του πολέμου μέσα στη Ρωσία αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τους θανάτους δύο προηγούμενων στόχων, κατηγορία την οποία το Κίεβο αρνείται.

Ο Πριλέπιν είναι μυθιοστοριογράφος, γνωστός για την ευθεία υποστήριξή του στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η εισβολή της Μόσχας διανύει τον 15ο μήνα της. Είναι πολυγραφότατος υποστηρικτής εθνικιστικών απόψεων, με περισσότερους από 300.000 ακολούθους στο Telegram, τον δικό του ιστότοπο και με δικό του κανάλι στο YouTube.

Πολέμησε στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων στην επαρχία Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή πέρυσι και ήταν επικεφαλής στρατιωτικής μονάδας εκεί — καυχιόταν, μάλιστα, σε συνέντευξη το 2019 στο YouTube ότι η μονάδα του «σκότωσε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι νεκροί, είναι πεθαμένοι και… υπάρχουν πολλοί από αυτούς», είπε. «Καμία μονάδα ανάμεσα στα τάγματα του Ντονέτσκ δεν είχε τέτοια αποτελέσματα. Ήταν ένα εξωφρενικό χάος αυτά που κάναμε εκεί… Κανένας διοικητής δεν είχε τέτοια αποτελέσματα όπως είχα εγώ».

Το συμβάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ακολουθεί τη δολοφονία του μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα Βλαντλέν Τατάρσκι σε καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο μήνα. Τον περασμένο Αύγουστο η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη ενός ιδεολόγου του εθνικισμού, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα.

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *