Breaking News
FIFA: Ο ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI ΤΗΣ ΘΡOΜΒΩΣΗΣ ΜΕΤA ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ ASTRAZENECA- J&J ΠΟΥ ΠΕΡΙEΧΟΥΝ ΑΔΕΝΟΪO
16 AΠΡΙΛΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΠΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ FEDEX- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
ΛΩΡIΔΑ ΤΗΣ ΓAΖΑΣ: ΙΣΡΑΗΛΙΝA ΠΛHΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤOΞΕΥΣΗ ΡΟΥΚEΤΑΣ
Ν. ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200.000 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ
Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΤΑ ΡΟΜΠOΤ ΑΠΟΚΤΟYΝ ΝΕΥΡΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΠΕΛΑΣΗ 10 ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Η ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓOΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΕ Ε.Ε ΚΑΙ ΝΑΤΟ
ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
«ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: Ο Ν. ΔEΝΔΙΑΣ ΕIΧΕ ΕΝΤΟΛH ΑΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕI ΝΑ ΑΠΑΝΤHΣΕΙ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ
ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚA ΡΟYΧΑ ΤΑ ΜEΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚHΣ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕIΑ ΤΟΥ ΦIΛΙΠΠΟΥ – ΑΠOΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΣAΒΕΤ
LIVE: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Του Δρ. Ανδρέα Γ.Μπανούτσου∗

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ορκίστηκε νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν στη θέση του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ. Τι συνεπάγεται η αλλαγή αυτή στην Προεδρία των ΗΠΑ για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς; Καταρχήν να σημειώσουμε ότι η Προεδρία Τραμπ δεν επέδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια αν εξαιρέσει κανείς τις συμφωνίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Λευκό Οίκο παρουσία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να ενισχύσει την προοπτική ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ήδη κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ(Οκτώβριος 2020)  ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς τους Βόσνιους Μουσουλμάνους της διασποράς με τίτλο: «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την σχέση των ΗΠΑ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αφού επισήμανε το ρόλο που έπαιξε ως γερουσιαστής τη δεκαετία του 1990 για να βοηθήσει τους Βόσνιους Μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν την γενοκτονία των Σέρβων στη συνέχεια ανέφερε ότι ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα καλέσει τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αναπτύξουν από κοινού μία στρατηγική για να αγκυροβολήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς». Στη συνέχεια ο Μπάιντεν (πάντα κατά την προεκλογική περίοδο) σε μία άλλη επιστολή του προς τους Αλβανούς και Κοσοβάρους της διασποράς με τίτλο: «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την σχέση των ΗΠΑ με την Αλβανία και το Κόσοβο» ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ένας διαχρονικός φίλος της Αλβανίας και του Κοσόβου καθώς και των Αλβανών της διασποράς. Ως Πρόεδρος υποσχέθηκε  να συνεχίσει τις πολιτικές ενίσχυσης της ασφάλειας καθώς και της δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή καθώς και το σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει το ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Είναι σαφές ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια υπό την Προεδρία Μπάιντεν θα επιδιώξει να επιτύχει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενδεχομένως και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ ενώ σε στενή συνεργασία με την ΕΕ θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με έναν αστερίσκο που αφορά το ρόλο του Αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια ως όχημα της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή. Η διαφαινόμενη ενίσχυση του Αλβανικού παράγοντα και των Βόσνιων Μουσουλμάνων (στενών συμμάχων της Τουρκίας) στα Βαλκάνια από την νέα Αμερικανική κυβέρνηση  πρέπει να μας προβληματίσει καθώς κάτι τέτοιο δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων σε μία περίοδο όπου οι κίνδυνοι και οι απειλές για την εθνική μας ασφάλεια πολλαπλασιάζονται.

 

∗ Ο Δρ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος είναι Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ, Διδάκτωρ Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Buckingham 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *