Breaking News
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Τέσσερεις εκλεκτοί ομογενείς, ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος από τον Αγιο Δημήτριο Αστόριας, ο γιατρός Γεώργιος Τσιούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η εκπαιδευτικός Βασιλική Φιλιώτη, πρόεδρος του οργανισμού “Ελληνική Παιδεία Αμερικής” και ο επιχειρηματίας Σταύρος Χαβιάρας, τιμήθηκαν στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Μαρτίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο- Αμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, έκανε λόγο για μια “φτωχή αλλά μεγάλη σε δύναμη και σε αξία γιορτή γιατί γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, τις ελληνοχριστιανικές μας αξίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να διατηρήσουμε και να διαιωνίσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές”.

Στις παρεμβάσεις της στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράμμισε τη σπουδαία πορεία που έχει διαγράψει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί, ενώ ευχαρίστησε το διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλο, “συνοδοιπόρο” της τα τελευταία δέκα χρόνια, στην αρωγή των δασκάλων και των μαθητών μέσω της σειράς “Τα Ελληνικά μου”, της διοργάνωσης σεμιναρίων σε όλη την Αμερική και του θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος στην Κύπρο, καθώς και την κ. Βασιλική Φιλιώτη και όλους τους χορηγούς.

Στο χαιρετισμό του ο δρ. Ευθυμιόπουλος τόνισε πως “ο συνεορτασμός αυτός ενισχύει και ενδυναμώνει τον κοινό μας αγώνα για την ελληνική μας γλώσσα και την πολιτιστική μας κληρονομιά”, για “τη γλώσσα του Ευαγγελίου, των Μακεδόνων, τη γλώσσα που έρχεται από τον Ομηρο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας και όχι αυτή που κατακρεουργείται σήμερα από τα ΜΜΕ”, ενώ αναφερόμενος στους τιμώμενους είπε ότι “αγωνίζονται τον αγώνα τον καλό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι”.

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, όπως καθιερώθηκε να εορτάζεται η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, αναφέρθηκε η Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχιού, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας προς τους εκπαιδευτικούς της Ομογένειας για το έργο τους και τον αγώνα που κάνουν για να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα, την Παιδεία και ανοιχτά τα σχολεία.

Οι τιμώμενοι

“Θα ήθελα όλοι μας να βοηθήσουμε για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, την Ορθοδοξία και να τα υποστηρίξουμε σ’ αυτή την ξένη πατρίδα που βρισκόμαστε και μαζί να βοηθάμε και την πατρίδα μας την Ελλάδα”, δήλωσε συγκινημένος ο Σταύρος Χαβιάρας, πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν και πρώην πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, ο οποίος για τη μεγάλη και αδιάκοπη προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινότητα έχει τιμηθεί με το οφφίκιο του Αρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αποδεχόμενος την δική του τιμητική διάκριση, ο διαπρεπής ογκολόγος χειρουργός, δρ Γεώργιος Τσιούλιας, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, τόνισε ότι “αυτό που προσφέρω είναι το ελάχιστο δυνατό και η κοινότητά μου με εμπνέει να κάνω ακόμα πιο πολλά πράγματα”, ενώ ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τονίζοντας πως “η Στέλλα Κοκόλη κρατάει τη φλόγα αναμμένη”.

Από την πλευρά της η Βασιλική Φιλιώτη, για την οποία η κ. Κοκόλη ανέφερε ότι “έδωσε την ψυχή της για τη δημιουργία των εκπαιδευτηρίων της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου”, τόνισε πως “πρέπει να κρατήσουμε αλώβητα την ελληνική γλώσσα μας, τη θρησκεία μας και τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές”.

Τέλος, ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος ανέφερε πως “η εκδήλωση αυτή πρέπει να μας θυμίζει πορεία συνεχούς μάχης της ελληνικής γλώσσας”, τονίζοντας πως δυστυχώς παρατηρείται “σημαντική αδιαφορία και μεταλλαγή και ο λαός μας επικίνδυνα αποκτόπτεται από τις προαιώνιες ρίζες του”.

Χαιρετισμοί

Ενθουσιασμό προκάλεσαν τα λόγια του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, στον οποίο ανατέθηκε η  ευθύνη για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, και ο οποίος τόνισε ότι “χρειάζεται μια εσωτερική αναγέννηση, ψυχικά και πνευματικά, και να κοιτάξουμε την ουσία του θέματος”.

“Δεν απαιτούμε τα παιδιά μας να ομιλούν Ομηρο, αλλά μπορούν τα παιδιά μας να γράφουν Ελύτη, μπορούν να μιλούν τη γλώσσα των γονέων και των παππούδων τους. Μην περιμένετε όλα τα θαύματα να γίνουν από τους δυστυχώς ελάχιστους Ελληνες δασκάλους που έχουμε σήμερα στις ΗΠΑ”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Θεοφιλέστατος, τονίζοντας πως “χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια και αυτό πηγάζει από τη δική σας αγάπη, χρειαζόμαστε σχέδια και οράματα, χρειαζόμαστε δασκάλους και ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν να κάνουν θυσίες”.

“Εμείς προσπαθούμε και αισθάνομαι πολλές φορές άσχημα σα νέος Επίσκοπος της Αμερικής να παρακαλούμε και να ζητιανεύουμε χρήματα για να καλύψουμε έξοδα του σχολείου”,  είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ενώ παρέστησαν -μεταξύ των συνδαιτυμόνων- ο πρόεδρος του Συλλόγου “Προμηθεύς”, Δημοσθένης Τριανταφύλλου και ο επιχειρηματίας Στυλιανός Ζερβούδης.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος τόνισε ότι “αν δε μεταδώσουμε τη μητρική μας γλώσσα στα παιδιά και αν σταματήσει σ’ αυτή  τη χώρα να ομιλείται η Ελληνική γλώσσα, θα είμαστε υπεύθυνοι και έναντι του Θεού και της Εκκλησίας”.

Μια ευχάριστη νότα ήταν η εμφάνιση των παιδιών της χορωδίας του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν που ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια και μίλησαν για την Ελληνική γλώσσα. Ανάμεσά τους και ο μικρός Παναγιώτης Κοκόλης, ο οποίος δεν τραγούδησε τελικά την κρητική μαντινάδα για την οποία προετοιμάστηκε, λόγω πιέσεων να ολοκληρωθεί γρήγορα το παιδικό πρόγραμμα.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Γιάννα Κατσαγιώργη, ενώ το μουσικό μέρος η σοπράνο Αννα Τσουκαλά και ο πιανίστας Γρηγόρης Ποστ, με μια έκτακτη εμφάνιση του Γιάννη Κούταλη ο οποίος τραγούδησε το “Μακεδονία Ξακουστή”.

Πηγή: palo.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *