ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Όλη η Διαχειριστική Επιτροπή της ιστορικής πρεσβυγενούς ελληνικής κοινότητας με την 178χρονη ιστορία της, οι μαθητές, τα σωματεία και οι εκπρόσωποί τους, μα, πάνω από όλα, ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός, ήταν αυτός που σήμερα υποδέχτηκε θερμά στο ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι, τον αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό, υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ.

Όλοι τους, συγκεντρωμένοι στην μεγάλη αίθουσα του πρότυπου Οίκου Ευγηρίας ΜΑΝΝΑ, παρουσία των εκκλησιαστικών, διπλωματικών και παροικιακών αρχών, βρέθηκαν στο φιλόξενο χώρο της Κοινότητας, με αφορμή την κοπή της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας για το 2019, «για να αρχίσει ειρηνικά και ελπιδοφόρα η νέα χρονιά», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Εδμόνδος Κασιμάτης, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τον υφυπουργό, που συνοδεύονταν από τον Έλληνα πρέσβη κ. Μιχάλη Διάμεση.

«Μεταφέρετε, κ υπουργέ, τις ευχές μας προς την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, εκφράζοντας τη χαρά του, που η νέα χρονιά, το 2019, ξεκινάει με την παρουσία του κ. Κουΐκ, για την Αλεξάνδρεια, την παροικία με την τόσο μεγάλη ελληνική ιστορία, με την τεράστια προσφορά των Ευεργετών της αλλά και με τις προσπάθειες που πάντοτε καταβάλλει για το καλό του Αιγυπτιώτη και γενικότερα Απόδημου Ελληνισμού.

«Διατηρούμε πάντοτε υψηλά την αγάπη μας για την πατρίδα, και κρατάμε την πίστη μας και τα εθνικά μας ιδανικά και πάμε μπροστά», προσέθεσε ο κ. Κασιμάτης, εκφράζοντας ωστόσο μία παράκληση, για την αποφυγή των καθυστερήσεων των συντάξεων των Αιγυπτιωτών.

Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, όπου να σημειωθεί ότι από το ζήτημα ακριβώς της λεγόμενης καθυστέρησης των συντάξεων, ξεκίνησε την ομιλία του, υποσχόμενος ότι μόλις γυρίσει στην Αθήνα, θα ερευνήσει το θέμα.

«Δεν με ικανοποιεί καθόλου να γνωρίζω ότι Αιγυπτιώτες από την τρίτη ηλικία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μίλησε με λόγια τεράστιας ικανοποίησης για το έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, του «Κρητίκαρου», όπως τον χαρακτήρισε άλλη μία φορά, τονίζοντας τις αρετές του, καθώς εκείνος αποφεύγει να εμπλέκεται και στα πολιτικά και στα παροικιακά, όντας ο πνευματικός πατέρας όλης της Αφρικής, όπως είπε, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσου.

Επίσης, μίλησε με λόγια σεβασμού για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και για τις κοινές του πρωτοβουλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών σε όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής. «Η Αίγυπτος είναι σύμμαχος της Ελλάδας, και υπάρχει αλληλοστήριξη σε πολλά ζητήματα», επεσήμανε.

Εξάλλου, κάλεσε όλη την παροικία να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου.
Και τέλος, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών, με χαρακτηριστικό τον επίλογο του λόγου του:

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία σταλιά στον χάρτη, αλλά αποτελεί μία τεράστια πρωταγωνιστική πηγή ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή μας, που τη σέβονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Είμαι περήφανος που εργάζομαι για την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών της.

Στηρίζω με συνέπεια την εξωτερική πολιτική που χαράζει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας, που δίνει μεγάλη σημασία και στους ξεχασμένους Έλληνες, όπως σε πολλές χώρες της Αφρικανικής ηπείρου».

Πηγή: Ekklisiaonline.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *