Breaking News
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
FORBES: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 98% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2018
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
TΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ «SUMMER FANCY FOOD SHOW 2019»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2019 VOLUNTARY ACTION
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 281 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ «SUPER EXPRESS»
23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ “ΚΑΡΔΙΆ” ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ ΠΛEΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚO ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟYΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ – 11 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΚΙΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

Του Panos Mourdoukoutas

Η Κίνα έχει ξεκάθαρη αποστολή για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού: την απόλυτη κυριαρχία. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Αυτό ισχύει σύμφωνα με το άρθρο «Η κρυφή υπερδύναμη: Πώς η Κίνα υποκρύπτει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της», το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του Foreign Affairs.

«Αν και η Κίνα δεν θέλει να σφετεριστεί τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη της παγκόσμιας τάξης, ο πραγματικός της στόχος οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα», λέει η Oriana Skylar Mastro στο άρθρο. «Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Κίνα θέλει πλήρη κυριαρχία. Θέλει να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν και να γίνει ο πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός ηγεμόνας της περιοχής».

Αυτό είναι ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που σκιάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής, καθώς αυξάνει τις δυνατότητες ενός περιφερειακού πολέμου που θα καταστρέψει την περιοχή. Στην πραγματικότητα, η προοπτική ενός πολέμου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των πρώτων δέκα γεωπολιτικών κινδύνων που συνέταξε ο Economist.

Η στρατηγική της Κίνας για ακόμη περισσότερη εξουσία και δύναμη σε αυτό το μέρος του πλανήτη εκτυλίσσεται με σιωπηλό τρόπο. «Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν καταλάβει ότι, για να το επιτύχουν, πρέπει να αποφύγουν να προκαλέσουν μια απάντηση που δεν επιθυμούν, και έτσι απέχουν από την άμεση αμφισβήτηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναπαράγοντας το αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης ισχύος ή βελτιώνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στο επίπεδο των ΗΠΑ», γράφει.

Αντ’ αυτού, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει εμπορικούς διαδρόμους, όπως ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Πακιστάν, μια δυτική διαδρομή προς τον Ινδικό Ωκεανό. Έχει αναλάβει τον έλεγχο στρατηγικών λιμανιών στη Σρι Λάνκα και στο Πακιστάν, και καλοβλέπει τα λιμάνια των Φιλιππίνων.

 

Υπάρχουν όμως και άλλα… Οι σύμμαχοι των Κινέζων.

«Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τη στενή σχέση και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί για δεκαετίες μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας», λέει ο Στάθης Γιαννίκος από το Ινστιτούτο Πούσκιν με έδρα την Αθήνα. «Η Βόρεια Κορέα είναι ένας μπαλαντέρ σε αυτό το μέρος του κόσμου και όχι μόνο».

Και όταν η «σιωπηλή» στρατηγική δεν φέρει αποτέλεσμα, η Κίνα στρέφεται σε μια «δυναμική» στρατηγική. Αυτό συνέβη με τις Φιλιππίνες, όπου το Πεκίνο απειλεί τη Μανίλα με πόλεμο εάν επιβάλει την απόφαση του ΟΗΕ κατά των αξιώσεών του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αρχίσει να διεκδικεί πιο δυναμικά τις απαιτήσεις της για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας», σημειώνει ο Ely Ratner, στο Foreign Affairs του Ιουλίου-Αυγούστου 2017. «Αν επιτύχει, θα καταφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συγκεκριμένη περιοχή, επηρεάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στην Ασία προς όφελός της».

 

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ;

Να ανακοινώσουν επισήμως ότι θα βοηθήσουν χώρες όπως οι Φιλιππίνες απέναντι στις αξιώσεις της Κίνας, υποστηρίζει ο Ratner. «Η Ουάσινγκτον πρέπει να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να ζήσει με ένα αδιέξοδο στο Ασία, αλλά όχι με την κινεζική ηγεμονία», λέει χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, αυτό έκαναν πρόσφατα οι ΗΠΑ στη Μανίλα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ήταν αρκετό για να πείσει τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, να κάνει ακόμη μια κωλοτούμπα στην εξωτερική πολιτική των Φιλιππίνων.

 

 

 

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!