ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Η Κίνα θα στείλει από τη Δευτέρα ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του για μια διπλωματική λύση στον πόλεμο της Μόσχας.

Ο πρέσβης Λι Χούι, ειδικός αντιπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για ευρασιατικές υποθέσεις, θα επισκεφθεί επίσης την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ταξίδι του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όπως μεταδίδει το BLoomberg. Ο Λι είναι πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα.

“Η επίσκεψη των Κινέζων αντιπροσώπων στις σχετικές χώρες αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της δέσμευσης της Κίνας να διευκολύνει τον διάλογο και αποδεικνύει πλήρως ότι η Κίνα στέκεται σταθερά στο πλευρό της ειρήνης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα στείλει έναν απεσταλμένο στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Ο Κινέζος ηγέτης επιδιώκει να ενισχύσει την εικόνα του ως παγκόσμιου ειρηνοποιού, αφού δέχθηκε πιέσεις από τις δυτικές δυνάμεις επειδή δεν καταδίκασε τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι ήρθε λίγο μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας άλλων πρώην σοβιετικών κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου από τον πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, γεγονός που προκάλεσε την οργή των κρατών της Βαλτικής και άλλων. Η Κίνα αφαίρεσε αργότερα ένα αντίγραφο των δηλώσεων και τόνισε ότι δεν αντιπροσώπευαν την κυβερνητική της πολιτική. 

Ο Χένρι Γουάνγκ Χουιγιάο, ιδρυτής του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, χαρακτήρισε την απόφαση να σταλεί Κινέζος απεσταλμένος στην Ουκρανία ως “πραγματικά σημαντική”. 

“Η Κίνα θα πρέπει να μεσολαβεί και να συμμετέχει ενεργά, ώστε οι άνθρωποι να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους και να δουν ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο”, δήλωσε. “Αυτό θα βελτιώσει τις σχέσεις και με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες και, φυσικά, ακόμη και με τις ΗΠΑ”.

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *