ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΙΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ

Από τις 8 έως τις 13 Νοεμβρίου, η Κίνα πραγματοποίησε την κορυφαία έκθεση αεροδιαστημικής και άμυνας στο διεθνές αεροδρόμιο Zhuhai σε αυτήν τη νότια πόλη-λιμάνι. Οι ξένοι δεν προσκλήθηκαν και υπήρχε ένας απτός αέρας έντασης λόγω της πιθανότητας έκτακτου lockdown καθώς η Κίνα προσπαθεί να εξαλείψει τον COVID-19. Ωστόσο, όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις της διετής έκθεσης, υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός νέων πλατφορμών και σημαντικές αποκαλύψεις που προέκυψαν από το Airshow China 2022. Φυσικά, υπήρχε μια τυπικά συγκλονιστική σειρά όπλων, οχημάτων, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, όπως επιδιώκει η κινεζική βιομηχανία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ταχέως εκσυγχρονιζόμενου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και να κατακτήσει προσοδοφόρες εξαγωγικές αγορές.

Πράγματι, σχεδόν όλα τα όπλα και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από το PLA είναι διαθέσιμα για εξαγωγή τώρα. Η China State Shipbuilding Corporation (CSSC), για παράδειγμα, προωθούσε το αντιτορπιλικό της για την εξαγωγή Type 052DE. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το προηγμένο πολεμικό πλοίο κυκλοφορεί στη διεθνή σκηνή. Ένα φυλλάδιο Type 052DE ανέφερε μήκος περίπου 159 m και εκτόπισμα 6.800 t για το καταστροφέα. Έχει ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβων σε εμβέλεια 4.000 ναυτικών μιλίων ή μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων. Το CSSC απαρίθμησε τυπικούς αισθητήρες και οπλικά συστήματα, αν και «τα κύρια υποσυστήματα ή ο εξοπλισμός μπορούσαν να επιλεγούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη». Τέτοιες δηλώσεις, που υπογραμμίζουν την προσαρμογή της Κίνας σε διαφορετικές απαιτήσεις πελατών, είναι πολύ σημαντικές. Πράγματι, ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο Airshow China 2022, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να στριμώξει όλο και περισσότερο το παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Θυμηθείτε επίσης ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σε έναν σκληρό πόλεμο με την Ουκρανία, με τεράστιες ποσότητες οχημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, φορητών όπλων και πυρομαχικών που δαπανήθηκαν ή χάθηκαν.

Δεδομένης της σοβαρότητας των απωλειών της και των επιπτώσεων των κυρώσεων υπό την ηγεσία της Δύσης, η αλυσίδα εφοδιασμού της Μόσχας έχει διαταραχθεί σοβαρά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο να προμηθεύσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, πόσο μάλλον τις εξαγωγικές αγορές στις οποίες βασιζόταν εδώ και καιρό για επιπλέον μετρητά. Πράγματι, είναι δύσκολο να δούμε πώς οι ρωσικές εξαγωγές όπλων δεν θα επηρεαστούν σοβαρά από τη βία της στην Ουκρανία. Αυτό παρέχει στην Κίνα ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες να συγκεντρώσει εξαγωγικές πωλήσεις. Ήδη τα πάει πολύ καλά σε πωλήσεις σε αγορές όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Ασία, και ευκαιριακά θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σημειώστε επίσης ότι οι πωλήσεις όπλων είναι ένα ισχυρό γεωπολιτικό εργαλείο για την απόκτηση εύνοιας και τη μόχλευση της συνεχούς επιρροής σε εξαρτημένους πελάτες για πολλά χρόνια.

Η Κίνα, με την ισχυρή οικονομική της επιρροή, μπορεί να προσφέρει ελκυστικές τιμές, δάνεια και συμφωνίες που θα φέρουν τις χώρες στην αναπόδραστη τροχιά του Πεκίνου. Ένα παράδειγμα είναι η Ταϊλάνδη, της οποίας η στρατιωτική χούντα βρήκε πρόθυμο σύμμαχο στην Κίνα όταν άλλοι όπως οι ΗΠΑ την απέφευγαν. Η Ταϊλάνδη έχει αγοράσει κάθε είδους όπλα, όπως κύρια άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, ραντάρ, πυραύλους εδάφους-αέρος, υποβρύχια και ένα πλοίο αποβάθρας πλατφόρμας προσγείωσης (αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε θαλάσσιες δοκιμές), από την Κίνα. Με ένα μονοκομματικό κράτος στην εξουσία στην Κίνα, είναι πολύ εύκολο να συντονιστούν επίσης οι πωλήσεις εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Με αυτόν τον τρόπο, το Πεκίνο μπορεί να δημιουργήσει ασφάλειες και να μπλοκάρει τα πόδια του στην πόρτα για να περιορίσει ή ακόμα και να αποκλείσει την αμερικανική επιρροή.

Αυτό είναι σημαντικό για τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος οδηγεί την Κίνα σε έναν μεγάλο «αγώνα» ενάντια στις ΗΠΑ. Αυτές οι σημαντικές δίδυμες γεωπολιτικές-στρατιωτικές ωθήσεις από την Κίνα ήταν πολύ εμφανείς στην έκθεση Zhuhai με δύο τρόπους. Το ένα ήταν η επικράτηση των μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων και το άλλο ήταν η εξέλιξη από την πώληση απλών όπλων στην εμπορία ολοκληρωμένων λύσεων εθνικής άμυνας. Λαμβάνοντας το πρώτο σημείο, τα μη επανδρωμένα συστήματα, η Κίνα παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), οχημάτων εδάφους και μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ή με άλλα επανδρωμένα συστήματα και είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο μελλοντικός πόλεμος. Η Κίνα φημίζεται για την τεράστια γκάμα UAV της, με τις δύο πιο διάσημες οικογένειες να είναι οι οικογένειες οπλισμένων UAV της Wing Loong και CH/Rainbow. Συγκεκριμένα, δύο σημαντικά νέα UAV έκαναν το ντεμπούτο τους στην πρόσφατη έκθεση Zhuhai.

Το πρώτο ήταν το Wing Loong 3, το οποίο έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6.200 κιλά, αυτονομία άνω των 10.000 χλμ και αντοχή μεγαλύτερη από 40 ώρες. Ο κατασκευαστής φέρεται να είναι έτοιμος για σειριακή παραγωγή του Wing Loong 3. Με μήκος 12,2 μέτρα και άνοιγμα φτερών 24 μέτρα, μπορεί να οπλιστεί με προηγμένα όπλα όπως ο πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας PL-10E για να του δώσει αέρα ικανότητα μάχης. Επιπλέον, μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, ανθυποβρυχιακού (μπορεί να ρίχνει ηχοσημαδούρες και δεδομένα αναμετάδοσης) και αποστολές επίθεσης αέρος-εδάφους. Το Wing Loong 3 έχει εννέα εξωτερικά σκληρά σημεία που μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 πυρομαχικά. Η AVIC παρουσίασε επίσης το UAV μεγάλης αντοχής μεγάλου υψομέτρου Wing Loong 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Directus.gr

Tag

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *