Breaking News
ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 5G ΚΑΙ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”
11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
COVID 19: ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025;
ΚΟΜΙΣΙOΝ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟYΝ ΝΑ ΑΣΚΟYΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜA ΤΟΥΣ ΕΛΕYΘΕΡΑ
ΛΙΒYΗ: ΤΟΥΡΚΙΚO ΦΟΡΤΗΓO ΠΛΟIΟ ΑΝΑΧΑΙΤIΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝHΘΗΚΕ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000 ΠΑΙΔΙA ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΩΣ ΤΟ 2019
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΛΙΒΥΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΡHΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣEΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΘΟΔΩΡH ΠΟΥ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΚΟΡΟΝΟΪO
ΜAΝΗ: ΣΚOΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑIΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤA ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΚOΡΗ ΤΟΥΣ – ΣΟΚAΡΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜEΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟY
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
ΣΦΟΔΡEΣ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΒΕΡΟΛIΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΚΑΤA ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡIΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝIΑΣ ΛOΓΩ ΒEΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜO ΤΗΣ ΕΕ
ΜΕΤA ΤΗ ΣΦΑΓH ΣΤΑ ΚΑΜIΝΙΑ, AΡΠΑΞΑΝ ΑΝHΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙAΣΟΥΝ ΚΑΙ EΚΑΝΑΝ ΠAΡΤΙ!
ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ 7Η(!) ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΝΑ, ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ‘ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ BARCODE-«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!
ΠΑΡΤΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ‘ΚΑΨΟΥΡΗ’ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΗΠΑ: Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «ΚΑΛH ΕIΔΗΣΗ» ΤΟΥ Τ. ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑYΡΗ ΘAΛΑΣΣΑ ΑΠΟΚΑΛYΠΤΕΙ ΤΗΝ… «ΚΑΚH ΕIΔΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣOΓΕΙΟ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Η προαναγγελία του Ταγιπ Ερντογάν για μια «καλή είδηση» που θα ανακοινώσει την Παρασκευή ήταν αρκετή για να τονώσει έστω και για μερικά εικοσιτετράωρα την ευρισκόμενη στα πρόθυρα κατάρρευσης τουρκική οικονομία, με άνοδο της τουρκικής λίρας και του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης, καθώς και των τιμών των μετοχών των κρατικών διυλιστηρίων. Μια είδηση, όμως, που αποκαλύπτει τελικά τη μεγάλη αποτυχία του Τ. Ερντογάν στις παράνομες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Bloomberg αποκάλυψε ότι τα «καλά νέα» είναι η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, του οποίου πάντως το μέγεθος, το βάθος και η δυνατότητα αξιοποίησής του δεν είναι γνωστά. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ακυρώνουν ή παγώνουν σχέδια ερευνών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λόγω των χαμηλών τιμών και των αρνητικών προβλέψεων της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι πρόκειται για αξιόλογο κοίτασμα σε μια περιοχή, εξάλλου, όπου έχουν υπάρξει εκτεταμένες έρευνες και έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα και από τις Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμεζ είχε δηλώσει ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih θα αρχίσει γεωτρήσεις στο σημείο Tuna-1 στην τουρκική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Περιοχή στην οποία είχε πραγματοποιήσει έρευνες τον περασμένο χρόνο το Barbaros.

Η Τουρκία, μετά από σειρά παράνομων ερευνών τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ και με 6 γεωτρήσεις από το 2019, δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε… Στη Μαύρη Θάλασσα στο σημείο Tuna-1, οι ανακοινώσεις έρχονται μόλις 40 ημέρες από την ανακοίνωση έναρξης της γεώτρησης του Fatih στις 10 Ιουλίου.

Η Τουρκία, έχοντας σπαταλήσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού, από ερευνητικά και γεωτρύπανα μέχρι συνοδευτικά σκάφη, και για την απόκτηση τεχνογνωσίας, βλέπει ότι το μεγάλο σχέδιο να ανακαλύψει κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία κατόπιν θα διαπραγματευθεί για να αποκτήσει πρόσβασή στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου και στις οδούς μεταφοράς τους προς τις αγορές της Ευρώπης, προς το παρόν αποτυγχάνει.

Ο Τ. Ερντογαν επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την αποτυχία και να τη μετατρέψει σε πολιτικό εργαλείο. Ένα ερευνητικό και ένα γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ σε απέλπιδες προσπάθειες εντοπισμού κοιτασμάτων και ένα ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να προκαλεί , πραγματοποιώντας μάλλον… συμβολικές έρευνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε χθες ότι «καμιά αποικιοκρατική δύναμη δεν θα αποκλείσει την Τουρκία από τους πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην περιοχή», (εννοώντας τη Γαλλία), αλλά προφανώς προέχει για τον ίδιο να μπορέσουν τα πανάκριβα και πολυδάπανα ερευνητικά και γεωτρύπανα να βρουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα, ανεξαρτήτως του αν είναι εκμεταλλεύσιμο ή όχι, προσφέρει στον κ. Ερντογάν το όπλο για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε μια περίοδο που το γόητρο του δέχεται πλήγματα και η κρίση σφίγγει τη θηλιά γύρω από την τουρκική οικονομία. Όμως αυτή η «καλή είδηση» κάθε άλλο παρά μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αποτυχημένο μέχρι στιγμής πρότζεκτ του Τ. Ερντογάν να αμφισβητήσει το στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτοντας με παράνομες έρευνες υδρογονάνθρακες σε ξένες θαλάσσιες ζώνες. 

* Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *