ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ, ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες, κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ και διαβεβαίωσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα το κάνουν ότι θα έχουν την οικονομική στήριξη της Ευρώπης.

«Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τους Ευρωπαίους και του άλλους, να προσφέρουν επαρκείς ποσοστώσεις υποδοχής (…) ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να συνδράμουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια επίσκεψής της σε κέντρο υποδοχής Αφγανών προσφύγων που έχουν απασχοληθεί στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει τους αναγκαίους πόρους του προϋπολογισμού για την στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θα βοηθήσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο έδαφός τους.

Επίσης έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα κύματα αφγανών προσφύγων απηύθυνε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του 2015 και να περιμένουμε μέχρι οι πρόσφυγες να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Η σουηδέζα επίτροπος ζήτησε από τις χώρες μέλη να αυξήσουν τα ποσοστά μετεγκατάστασης προσφύγων και υποσχέθηκε επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις.

 

Ερντογάν: Δεν χωράμε άλλους πρόσφυγες

Για τη διαχείριση ενδεχόμενων αφγανικών προσφυγικών ροών η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη o πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε την σημασία της διαδικασίας εκκένωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στην Μέρκελ ότι η Τουρκία αδυνατεί να φιλοξενήσει και άλλους μετανάστες και πως το θέμα χρίζει αντιμετώπισης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.

Ειδικότερα στο Ιράν όπου είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Τουρκία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ιράν βρίσκονται ήδη πάνω από 800.000 Αφγανοί και άλλες 250.000 περίπου χιλιάδες στην Τουρκία. Η Άγκυρα χτίζει τοίχος και στα σύνορα με το Ιράν για να ελέγχει τις ροές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Photo: DW/ΧAFP 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *