ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΠΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ… ΣΥΡΙΑ

Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης∗

 

Με εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα έδρασαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά τη βομβιστική ενέργεια στο Πέραν, η Αντιτρομοκρατική όχι μόνο γνώριζε τη δράστρια αλλά κατάφερε και να τη συλλάβει ντυμένη σε μία μωβ αθλητική φόρμα με εμφανή τη στάμπα «New York».

Με μία επιχείρηση αστραπή που θα τη ζήλευε το FBI αλλά και το MI5 οι ειδικοί της τουρκικής αντιτρομοκρατικής, αφού σάρωσαν πάνω από 24 κατοικίες υπόπτων, εντόπισαν τη βομβίστρια και συνέλαβαν καμιά τριανταριά Κούρδους, έτσι, για να τους βρίσκονται σε ώρα ανάγκης. Τότε,  λίγες ώρες μετά το συμβάν, ανακάλυψαν πως η κοπέλα από τη Συρία, ειδικά εκπαιδευμένη από το PKK, σκόπευε να καταφύγει στην Ελλάδα ώστε να καταλήξει στο Λαύριο όπου, ως γνωστόν,  λειτουργεί ειδικό στρατόπεδο τρομοκρατών που τους εκπαιδεύουν οι Έλληνες, κατά πάσα πιθανότητα ομού μετά Αμερικανών ειδικών. Σε αυτό το στρατόπεδο, λοιπόν, κάποιοι θα εκτελούσαν την κοπέλα από τη Συρία για να χαθούν τα ίχνη της. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο, ειδικά σε εφημερίδες όπως η «Σαμπάχ» η οποία λειτουργεί ως φυλλάδα «ειδικών καθηκόντων» όταν το απαιτεί η Προεδρία, δηλαδή το Σαράι του Ερντογάν.

Το σενάριο έχει και συνέχεια. Η κοπέλα από τη Συρία είχε και έναν συνεργό ο οποίος αναζητείται και μέσω Interpol. Κυριαρχεί η «αίσθηση» πως ο συνεργός το έσκασε ήδη στη Βουλγαρία αλλά για καλό και για κακό οι Τούρκοι πράκτορες τον αναζητούν και στην Ελλάδα.

Το παραπάνω σενάριο δημοσιοποιήθηκε ελάχιστες ώρες μετά το συμβάν και αφού ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος για κάποιο μυστήριο λόγο την έχει δει και ως πιθανός διάδοχος του Ερντογάν (μιλάμε για εντυπωσιακή αφέλεια, δηλαδή, αλλά και άγνοια κινδύνου), ο Σοϊλού λοιπόν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ανακοίνωνε πως η κοπέλα από τη Συρία έλαβε εντολή να τοποθετήσει τη βόμβα από το Κομπάνι, τη γνωστή  κουρδική κωμόπολη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Με λίγα λόγια, οι τουρκικές υπηρεσίες γνώριζαν τα πάντα. Το ποιος, το πού, το πότε, το γιατί, αλλά και το διά ταύτα. Τότε πώς έσκασε η βόμβα κοντά στο μαγαζί του Χατζή Μπεκίρ, στη Λεωφόρο του Πέραν; Πώς άφησαν την κοπέλα από τη Συρία για την οποία ήξεραν τα πάντα να κυκλοφορεί με μία οπλισμένη βόμβα σε ένα σακίδιο; Τότε γιατί οι τόσο αποτελεσματικές αυτές υπηρεσίες που συνέλαβαν τη δράστρια με συνοπτικές διαδικασίες επέτρεψαν στην τρομοκράτισσα του Ιστικλάλ να κινηθεί με άνεση και να εκτελέσει τις «διαταγές από το Κομπάνι»;

Από τη Χούντα του Εβρέν, το τουρκικό «Βαθύ Κράτος» άρχισε να χρησιμοποιεί στημένες ένοπλες ομάδες και οργανώσεις ως εσωτερικούς ή εξωτερικούς «εχθρούς» της Τουρκίας. Τότε «έστησαν» την περίφημη τουρκική εκδοχή της «Χεζμπαλάχ». Οργάνωση φάντασμα την οποία οι μυστικές υπηρεσίες «ανέσυραν» κατά καιρούς στο πλαίσιο της καθοδηγούμενης τρομοκρατίας από το τουρκικό κράτος.

Ήδη από τότε η «τρομοκρατία» στην Τουρκία εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο «εργαλείο» άσκησης εσωτερικής κυρίως και ενίοτε εξωτερικής πολιτικής. Το «Βαθύ Κράτος» χρησιμοποιούσε κατά καιρούς, ανάλογα με τις επιδιώξεις της κεντρικής εξουσίας, αριστερούς ή κούρδους μαχητές, συνδικαλιστές ή αντάρτες του PKK, οργανωμένες φράξιες σε κουρδικές οργανώσεις ή σε αριστερούς κύκλους. Οι φυλακές ήταν πάντα γεμάτες και η συνταγή γνωστή. Άλλωστε ποιος θα έδινε βάση στις διαμαρτυρίες και τις κραυγές απόγνωσης  των «υπόπτων» που κατά καιρούς αποκάλυπταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες; Με την πάροδο του χρόνου, στο «πελατολόγιο» της τουρκικής ΜΙΤ προστέθηκαν το ISIS ή και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, διάφορα γκρουπούσκουλα από την Τσετσενία κ.λπ.

 

∗ Ο Νίκος Γεωργιάδης είναι Δημοσιογράφος

 

Το άρθρ εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντακτη

 

Πηγή: Athensvoice.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *