ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ FINCANTIERI

Του Κώστα Κετσιετζή*

Με στρατηγικό εταίρο τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri και έχοντας την χρηματοδοτική υποστήριξης του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC η Onex ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν σε πρακτική βάση μόλις στα μέσα Αυγούστου.

Στον σχεδιασμό της εξυγίανσης δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό, σημειώνουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές. Στόχος είναι οι οφειλές των περίπου 450 εκατ. ευρώ που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μειωθούν στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Στα πρότυπα της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου το σχέδιο εξυγίανσης για την Ελευσίνα θα περιλαμβάνει σημαντικό “κούρεμα” προσαυξήσεων των οφειλών σε ΕΦΚΑ και Δημόσιο, και μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμών προς τις τράπεζες και το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο επικεφαλής της Onex, Πάνος Ξενοκώστας οι οφειλές στους εργαζομένους θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους.

Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το τελικό business plan. Ο κ. Ξενοκώστας είχε δηλώσει ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, ένα για εμπορικά πλοία και ένα για πολεμικά. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστό το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά τα δύο τμήματα και πως ακριβώς θα γίνει ο λειτουργικός διαχωριμός. Το σίγουρο είναι πως θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων.

Στον εμπορικό τομέα, εμφανίζονται προοπτικές και από το γεγονός πως τα Ναυπηγεία Σύρου υπό την Onex αναγκάζονται να διώχνουν πλοία, τα οποία δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν. Παράλληλα στο αμυντικό τμήμα, η Ελευσίνα μπορεί να διεκδικήσει ενδεχόμενη παραγγελία κορβετών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την προμήθεια των φρεγατών.

kostaskets@capital.gr

22-Οκτ-2021 08:47

 

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *