Breaking News
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ «ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
“ΠΡΑΣΙΝΟ” ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΟΙΞΕΙ» ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤ. ΠEΤΣΑΣ: ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ ΑΝΟIΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜIΑ – ΔΕΝ ΕΞΕΤAΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚOΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜOΣ
Η ΔΕΗ ΜΠΑIΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΕΣ
Χ. ΡΟΧΑΝI: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕI ΜΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΝΩ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Σε πλήρη απόρριψη των τουρκικών κινήσεων για αδειοδότηση οικοπέδων που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο  προειδοποιώντας ότι τέτοιες  κινήσεις  δημιουργούν απειλή για την  ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή  προχώρησε η Αθήνα με επιστολή που επιδόθηκε την Δευτέρα στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα επιμένει βεβαίως στην σκληρή γραμμή και μετά τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ  που επέμεινε  ότι οι άδειες αφορούν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» , το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας  που συνεδρίασε χθες στην Άγκυρα υπό τον Τ.Ερντογάν στο ανακοινωθέν που  εξέδωσε ,εξαπολύει και πάλι απειλές:

«Αξιολογήθηκαν οι αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι έχουν ενωθεί γύρω από τον κοινό παρονομαστή εχθρότητας προς την Τουρκία, απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας στη Μεσόγειο και υπογραμμίστηκε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα θα συνεχίσουν να προστατεύονται   χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Χθες όμως υπήρξε και αμερικανική παρέμβαση έστω και σε επίπεδο υφυπουργού, καθώς ο υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ενέργειας  Φρανσις Φανον  που συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση  για τον East Med με τους υπουργούς ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ,δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες  που μπορεί  να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα»  και έσπευσε να διατυπώσει την καθαρή θέση για το θέμα του τουρκολυβικού Μνημονίου λέγοντας:

«Δεν σχολιάζουμε  τα θαλάσσια σύνορα  των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα  και τις υποχρεώσεις  τρίτων χωρών  όπως η Ελλάδα. Το Διεθνές Δίκαιο  της θάλασσας αναγνωρίζει  ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ  και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Ενθαρρύνουμε  τα κράτη να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες ,συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι  σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει προσανατολισμένη στην Δύση».

Στην επιστολή που επέδωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ   Μαρία Θεοφίλη,  επισημαίνεται ότι η διαδικασία έκδοσης Αδειών είναι  παράνομη καθώς στηρίζεται τόσο στην μονομερή δήλωση εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που είναι  σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο ,και στο λεγόμενο Τουρκολυβικό Μνημόνιο 

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας όπως αναφέρεται στην επιστολή επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο  σφετερισμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της ,και η αποστέρηση  των Ελληνικών νησιών  από τις θαλάσσιες  ζώνες τους σε μια κατάφωρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου ,που  πυροδοτεί ένταση και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. 

Η Αθήνα για μια ακόμη φορά  επικαλούμενη  και την τελευταία εξέλιξη δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε η θέση τόσο της Ελλάδας όσο και  άλλων χωρών μελών του ΟΗΕ για να μην πρωτοκολληθεί  στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ  το τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Η Αθήνα συνεχίζει τον κύκλο επαφών και με τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλειας  , θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ και θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ,ο Ν. Δένδιας  στις 15 Ιουνίου  ενώ  σε μια κίνηση συμβολισμού  επέλεξε να σπάσει την σιωπηρή διαδικασία για την  εκλογή του προέδρου της επόμενης 75ης περιόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  του τούρκου πρωην διπλωμάτη και βουλευτή Μ.Μποζκιρ , ο οποίος καθώς δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος θα ορίζονταν  ομόφωνα. Η Ελλάδα ,η Αρμενία και η Κύπρος έσπασαν την  σιωπηρή διαδικασία και έτσι ο  κ.Μποζκίρ θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία στις 8 Ιουνίου.

 

 Η ελληνική επιστολή:

«Νεα Υόρκη  

1η Ιουνίου  2020

Εξοχότατε

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας  στις ακόλουθες πληροφορίες  που εγείρουν  σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 30 Μαΐου 2020  ένας αριθμός αιτήσεων για άδειες ερευνών  υδρογονανθράκων που  υποβλήθηκε από την κρατική Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ)  δημοσιεύθηκε  στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.. Οι αιτήσεις αφορούν περιοχές που βρίσκονται  εντος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην  ανατολική Μεσόγειο  νότια και νοτιοανατολικά του νησιού της Ρόδου ,νότια  των νησιών της Καρπάθου και της Κάσου και νοτιοανατολικά της Κρήτης (οικόπεδα O20,O21,P20,P21,R20,R21,516,517,520,521, T16,T17,T18,T19,U16,U17,U18,U19,V18,V19).

Η διαδικασία αίτησης αδειοδοτήσεων   είναι  παράνομη καθώς βασίζεται  (i) στα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της παράνομης διεκδίκησης  της Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο ,όπως περιγράφεται στις επιστολές του Μονίμου Αντιπροσώπου  της Τουρκίας στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών (Α/74/550 ημερομηνίας 15 Νοέμβριου 2019, Α/74/75 ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2020),σε ξεκάθαρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου  καθώς και στο (ii) αποκαλούμενο Μνημόνιο  οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας αρμοδιότητας, μεταξύ της Τουρκίας και της GNA, που υπογράφτηκε στις 27 Νοεμβρίου  2019(Α/74/727 ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2020). Αυτη η παράνομη  διαδικασία επιβεβαιώνει  τον στόχο της Τουρκίας για  τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει  η Ελλάδα ipso facto και ab initio στην υφαλοκρηπίδα της ,και την αποστέρηση  των Ελληνικών νησιών  από τις θαλάσσιες  ζώνες τους σε μια κατάφωρη  παραβίαση  του διεθνούς δικαίου ,που  πυροδοτεί ένταση και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. 

Σε σχέση με αυτό  θα ήθελα να κανω επίκληση τις επιστολές  μου  προς εσάς της 19ης Φεβρουαρίου 2020 (Α/74/2020-S/2020/129), 19ης  Μαρτίου  2020 (Α/74/758) και 20ης Απριλίου  2020(Α/74/819)με τις οποίες απορρίπτονται αυτές οι τουρκικές διεκδικήσεις και ενέργειες ως παράνομες και το προαναφερθέν Μνημόνιο ως άκυρο   και συνεπώς δεν έχει κανένα  νομικό αποτέλεσμα  στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.. Περαιτέρω η Ελλάδα υπενθυμίζει  τις  επανειλημμένες εκκλήσεις προς  την Τουρκία  να αποφύγει  κάθε περαιτέρω παράνομες ενέργειες στο μέλλον .

Η χώρα μου  θα ήθελε να επισημάνει ότι οι προαναφερθείσες  παράνομες αιτήσεις αδειοδότησης δεν έχουν έννομες συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν μπορεί να γίνει επίκληση  τους έναντι της  Ελλάδας . Η Ελλάδα έχει ipso facto και ab initio  κυριαρχικά δικαιώματα  στην συγκεκριμένη περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου  στην βάση της Σύμβασης του  ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας,  που αντανακλά το εθιμικό διεθνές δίκαιο ,θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 121(2) της Σύμβασης , τα Ελληνικά νησιά  δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ) πέραν των χωρικών υδάτων τους ,όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Αντιστοίχως  ,η Ελληνική εθνική νομοθεσία( Ν. 2289/1995 όπως τροποποιήθηκε  με τον Ν.4001/2011 που έχει  κατατεθεί στον  ΟΗΕ με την ρηματική διακοίνωση  Νο 974 της 8ης Μαΐου 2012 , Law Of the Sea Bulletin vol. 79,p14)ορίζει τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται εντόνως και απορρίπτει αυτή την διαδικασία αίτησης αδειοδότησης  η οποία είναι  αντίθετη  στο διεθνές δίκαιο και καλεί για μια ακόμη φορά την Τουρκία  να σεβαστεί τα  κυριαρχικά δικαιώματα της  Ελλάδας  και να αποφύγει περαιτέρω κάθε παρόμοιες κινήσεις που είναι  σε αντίθεση  με τις τουρκικές δηλώσεις  για υποτιθέμενη επιθυμία  εγκαθίδρυσης σχέσεων καλής γειτονίας.

Εξοχότατε 

Με βάση τα ανωτέρω μου ζητήθηκε από την κυβέρνηση μου να θέσω υπόψη σας το θέμα της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης  ,καθώς απειλεί την ειρήνη ,την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως  η ανωτέρω παράνομη  πράξη  υπογραμμίζει  την σημασία  της μη ολοκλήρωσης της καταχώρησης  του αποκαλούμενου Μνημονίου οριοθέτησης περιοχών θαλασσίων αρμοδιοτήτων  μεταξύ της Τουρκίας  και της GNA ,όπως έχει ηδη ζητήσει  η Ελλάδα  και αλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών  επιβεβαιώνοντας  τους λόγους που σας παρουσίασα με την επιστολή μου την 9η Δεκεμβρίου 2019  ως συνημμένης στην επιστολή της 14ης Φεβρουαρίου 2020(Α/74/706).

Θα ήμουν ευγνώμων  να κυκλοφορήσετε στην επιστολή μου  ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης  και να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα  της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας  και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin.

Μαρία Θεοφίλη.»

 

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή:Liberal.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *