ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ;

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ανέφερε ότι η χώρα του θα αρνηθεί να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, εκτός εάν το Ερεβάν υπογράψει μια διμερή ειρηνευτική συμφωνία σύμφωνα με τις προτάσεις του Μπακού.

Μιλώντας στις 22 Απριλίου στο Πέμπτο Συνέδριο των Αζέρων του Κόσμου στην πόλη Σούσα , ο Αλίεφ είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που πρότεινε το Μπακού ήταν η «μοναδική και τελευταία ευκαιρία της Αρμενίας .»

«Εάν απορρίψουν [τη συμφωνία], θα αρνηθούμε επίσης να αναγνωρίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας», είπε ο Αλίεφ.

Ο Αλίεφ κάλεσε επίσης το Ερεβάν να αποφύγει να καθυστερήσει τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία, τονίζοντας ότι η Αρμενία είχε προηγουμένως συμφωνήσει και με τα πέντε στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αλίεφ και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας διμερούς ειρηνευτικής συνθήκης για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για την οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους κατά τη διάρκεια συνομιλιών στις Βρυξέλλες που φιλοξενούσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Το Μπακού θέλει η ειρηνευτική συμφωνία να βασίζεται σε πέντε στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου.

Ο Πασινιάν έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι καταρχήν αποδεκτοί από το Ερεβάν, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς της Αρμενικής αντιπολίτευσης ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο αποσχισμένο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner