ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΤΟ 2023

Η σαρωτική ενεργειακή κρίση, η οποία ταλανίζει τη Γηραιά Ηπειρο από τη μία άκρη της έως την άλλη, ενδεχομένως να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει έντονη ζήτηση και μείωση της προσφοράς, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιεί η εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. «Αυτή δεν είναι υπόθεση ενός χειμώνα και μόνον», όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί η Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική βιομηχανιών.

Η αγορά χρειάζεται τη Ρωσία για να ισορροπήσει, όχι μόνο για τον χειμώνα που ξεκινά, αλλά πιθανώς και για την επόμενη χειμερινή περίοδο, στα τέλη του 2023. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τις ροές ενέργειας και έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και καθιστώντας αναγκαία τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως η κρατικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας. Το πετρέλαιο αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω αστάθεια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνει η κ. Σεν, μιλώντας στο Bloomberg, λόγω παραγόντων όπως οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Το αργό πιθανότατα θα κινηθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, πριν ανέλθει περίπου στα 120 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτίμησε η αναλύτρια. Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent στην αγορά του Λονδίνου κινούνται αυτή την εποχή κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι και είναι σχεδόν 30% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα του φετινού Ιουνίου. Οι βασικές εξελίξεις της αγοράς, τις οποίες παρακολουθούν οι επενδυτές, αφενός έχουν να κάνουν με το προτεινόμενο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, αφετέρου με το πόσο επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο θα απορροφηθεί από την Κίνα και την Ινδία, μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Αμρίτα Σεν, οι μεγάλοι καταναλωτές της Ασίας έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν επιπλέον βαρέλια ρωσικού αργού, αλλά οι πιθανές τραπεζικές κυρώσεις ενδέχεται να περιορίσουν τις ροές. «Περιμένουμε πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο να μεταφερθεί προς την Ασία, να αλλάξει “ταμπέλα” και να διοχετευτεί αλλού», λέει εν κατακλείδι η αναλύτρια.

Πηγή: Κathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *