ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜ

Πριν λίγες ημέρες, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι Τουρκικές υπηρεσίες διοχέτευσαν ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει εδώ και μεγάλο διάστημα για τις ενέργειες αυτές και έτσι έχει προχωρήσει σε κινητοποίηση των Πρεσβειών στις χώρες αυτές, αλλά και σε άλλες όπου η Τουρκική διείσδυση είναι έντονη, όπως η Αλβανία και Βουλγαρία. Στις δύο τελευταίες χώρες όπου το ακραίο Ισλάμ έχει πυρήνες, η Τουρκία έχει παρέμβαση εκτός και των ΜΜΕ.

Ο κίνδυνος που θα προκύψει από αυτή την εκστρατεία δεν είναι τα Fake News, τα οποία μπορεί να καταρρεύσουν μέσα σε λίγα 24ωρα όπως η περίπτωση με το άρθρο των New York Times που κατηγορούσε την Ελλάδα για στρατόπεδο στον Έβρο, αλλά από τον επηρεασμό του μουσουλμανικού κόσμου μέσα από διεθνή ΜΜΕ, δημοσιογράφους, και κυρίως αναλυτές.

Τον Ιούλιο του 2019 τα Ελληνικά Hoaxes σε έρευνα τους ανέφεραν πως η είδηση που κυκλοφόρησε για αγορά των S-400 από την Ελλάδα και αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Τουρκία, ήταν Fake News

Όμως ο αρθρογράφος η όσοι υιοθέτησαν την άποψη αυτή, επικαλέστηκαν ότι έκαναν ανάλυση και δεν ανέφεραν  κάποια είδηση. Αυτός ακριβώς είναι ο νέος κίνδυνος. Τα Fake News έχουν ως βασική αποστολή να προκαλέσουν και να έχουν άμεσα αποτελέσματα, γιατί όσοι τα δημιουργούν ξέρουν ότι σε λίγες ώρες η μέρες, η ψεύτικη είδηση θα καταρρεύσει

Όμως η ανάλυση, η άποψη και γνώμη, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Fake News.

Πρώτον: Γιατί αφορά τις αναλύσεις ενός προσώπου η μέσου με βάση τις εκτιμήσεις του, και

Δεύτερον: Η κατεύθυνση που δίνει και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης, έχουν ως στόχο την δημιουργία αποδοχής της ανάλυσης, της άποψης η της γνώμης

Αυτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των S-400 και της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Η ανάλυση προήλθε από Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακριβώς μετά την κατάρριψη Αμερικανικού Drone, μια στιγμή δηλαδή που αρκετοί στην Ελλάδα πανηγύρισαν την κατάρριψη όχι από αντιαμερικανική σκοπιά, αλλά ως στήριξη στον αδύναμο.

Στο άρθρο ανεφέρε σενάρια τα οποία είναι αδύνατον να συμβούν, όπως να παραλάβει η Ελλάδα S-400 την στιγμή που όλη η αντιαεροπορικη της άμυνας είναι χτισμένη πάνω στο ΝΑΤΟ, η ακόμα και την αποχώρηση της χώρας από την συμμαχία.

Όλα αυτά είχαν αποδέκτες ένα κοινό το οποίο θα υιοθετήσει την ανάλυση και θα γίνει ο «διανομέας» αυτής, αφού προέρχεται όχι από ένα Ρωσικό η Τουρκικό μέσο (με σαφή συμφέροντα), αλλά από ένα Ιρανικό, το οποίο ως τρίτος κάνει μια ανάλυση, θεωρητικά, χωρίς κάποιο συμφέρον.

Αυτός είναι και ο σκοπός της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, μέσα από την διασπορά τέτοιων αναλύσεων να επηρεάσει το ακραίο ισλάμ, την τελευταία ελπίδα του Τούρκου Προέδρου. Μέσα από τις αναλύσεις αυτές, πέρα από τον Τύπο στην Τουρκία που το πετυχαίνει, είναι να περάσει σε όλους τους ακραίους μουσουλμάνους στον κόσμο, την εικόνα της Ελλάδας ως έναν σύγχρονο «Σταυροφόρο», ο οποίος στα σύνορα της Ευρώπης αντιμετωπίζει με σκληρότητα όχι ανθρώπους, αλλά την θρησκεία.

Η προσπάθεια να παρουσιάσει νεκρό στον Έβρο ο Ερντογάν έχει ως κύριο στόχο να δημιουργήσει έναν «Μάρτυρα» για τους ακραίους αυτούς ισλαμιστές, και αυτό θέλει να το καταγράψει σε ένα βίντεο. Μέχρι στιγμής σκοντάφτει στην ψυχραιμία τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης όσο και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας

 

(Σημ: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *