ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΛΑΣ σε αριθμούς (24/2 – 2/3)

Στα emails των αστυνομικών συντακτών, ήρθε και σήμερα το καθιερωμένο email με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κάνει τον εβδομαδιαίο απολογισμό της ΕΛΑΣ.

Τηρώντας την κυβερνητική γραμμή που τράβηξαν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αμαρτωλό ΑΤ Αγ. Αναργύρων, το δελτίο τύπου ξεκινάει με κάποια ποσοτικά στοιχεία για την καταπολέμηση της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας.

Συνοπτικά, μόνο στο 20% των καταγγελουσών χορηγήθηκε Panic Button, ενώ στο 65% των περιστατικών που διαχειρίσθηκαν οι Αρχές, πραγματοποίησαν συλλήψεις.

Για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση, γίνεται προσπάθεια να διαψευστεί το ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, εξηγώντας ότι 4 θύματα μεταφέρθηκαν σε safe houses με όχημα της ΕΛΑΣ και 12 διεκομίσθησαν σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και νοσοκομεία.

Αλλά επειδή εκτός από την έμφυλη βία, όπου στην περίπτωση της Γρίβα, αποδείχθηκε η ανικανότητα της Πολιτείας, στην κυβερνητική ατζέντα του αφηγήματος “Νόμου & Τάξης” υπάρχει και η εγκληματικότητα των ανηλίκων, παρατίθενται κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά.

Αν και ελέχθησαν 4.675 ανήλικοι, προσήχθησαν μόνο οι 257, δηλαδή περίπου το 5%. Περίπου το 3% των ελέγχων κατέληξαν σε συλλήψεις, δηλαδή 153 ανήλικοι συνελήφθησαν. Σε 228 εκ των ανηλίκων, βεβαιώθηκαν και παραβάσεις, χωρίς όμως να αναφέρονται τα ποιοτικά στοιχεία.

Την εβδομάδα πού μάς πέρασε, διενεργήθηκαν 413 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις. Σε αυτές ελέχθησαν 93.186 άτομα, δηλαδή, κατά μέσο όρο, 225 άτομα σε κάθε επιχείρηση. Από αυτά, προσήχθησαν περίπου το 5% (για την ακρίβεια το 4.32%) και συνελήφθησαν περίπου το 1% (1.84%).

Αναφορικά με τα ποινικά, υπήρξαν αρκετές εξιχνιάσεις χωρίς να αναφέρονται τα ποιοτικά στοιχεία. 265 κλοπές, 250 υποθέσεις ναρκωτικών και 208 υποθέσεις περί όπλων είναι το αποκορύφωμα, με τις 45 κλοπές οχημάτων να ακολουθούν. Εξιχνίαστηκαν, επιπλέον, 33 υποθέσεις απάτης και 23 ληστείες. Κρίνοντας από τα χούγια της Δικαιοσύνης, οι μισοί μπορεί να αθωωθούν.

Η Τροχαία, στους 119.245 ελέγχους που διενήργησε, εντόπισε 28.897 παραβάσεις, δηλαδή, έκρινε ότι το 25% (24.23%) επρόκειτο για παραβάσεις και επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Στο Top 8, την πρώτη θέση έχουν οι παράνομες σταθμεύσεις. Το 40% (40.05%) επρόκειτο για παράνομες σταθμεύσεις. Στη δεύτερη θέση, ήταν η υπερβολική ταχύτητα. Στην 3η θέση, με 1.090 παραβιάσεις, βρισκόταν η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Και τα τρία αυτά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στους δρόμους. Ιδίως τα δυο τελευταία που προξενούν τροχαία. Σε 898 επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο επειδή δε φορούσαν κράνος και σε 812 επειδή δεν είχαν την άδεια οδήγησης μαζί τους. 633 δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ όπως προβλέπεται, και 496 οδηγούσαν μεθυσμένοι. Τέλος, 275 πρόστημα επιβλήθηκαν σε οδηγούς που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους την ώρα που οδηγούσανε. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί αφορούν όλη την Επικράτεια, ενώ μόνο μια Δευτέρα, στην Αττική μόνο, μπορεί να δεις 300 να οδηγούν μιλώντας στο κινητό. Ευτυχώς, τουλάχιστον, δε συνέλαβαν κανέναν να πίνει καφέ.

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *