Breaking News
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
“ΠΡΑΣΙΝΟ” ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ: ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ «ΑΝΟΙΞΕΙ» ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤ. ΠEΤΣΑΣ: ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ ΑΝΟIΓΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜIΑ – ΔΕΝ ΕΞΕΤAΖΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚOΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜOΣ
Η ΔΕΗ ΜΠΑIΝΕΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΕΣ
Χ. ΡΟΧΑΝI: ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ ΓΙΑ ΤΟ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕI ΜΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ
ΤΟ «ΣΠΑΘI ΤΩΝ ΑΡAΒΩΝ» ΑΠEΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, Ο ΡOΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪ́ΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛH ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Του Σάκη Μουμτζή*

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος κατέληξαν στην συμφωνία για την ΑΟΖ μέσα από την μόνη αποδεκτή διαδικασία για τα πολιτισμένα κράτη. Αυτή του διαλόγου.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η πατρίδα μας δέχθηκε μειωμένη επήρεια των νησιών που περιλαμβάνει η συμφωνία και η Αίγυπτος απέρριψε την Τουρκική πρόταση που της παραχωρούσε σαφώς μεγαλύτερη επιφάνεια.

Ως εκ τούτου θα περιμέναμε αυτή η συμφωνία να γνώριζε τα θετικά σχόλια των κρατών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Δυστυχώς επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Αν εξαιρέσουμε τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν ουδείς άλλος σχολίασε την συμφωνία. Και κυρίως προβληματίζει η σιωπή της Γερμανίας.

Είναι αυτονόητο η Ελληνική κυβέρνηση, για λόγους μυστικότητας, να μην ενημέρωσε καμία άλλη χώρα για την επικείμενη συμφωνία. Πολύ δε περισσότερο για να ζητήσει «άδεια». Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας. Δεν είναι delivery boy.

Πιθανόν η Γερμανία να ενοχλήθηκε γιατί θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία παραβιάζει το μορατόριουμ ενός μηνός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Αν όντως συμβαίνει αυτό τότε η Γερμανική πλευρά δίνει μιαν αυθαίρετη ερμηνεία στο μορατόριουμ. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα παραιτείται από την ολοκλήρωση διαδικασιών που θεωρούνται επωφελείς για τα συμφέροντα της.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η Ελληνική εξωτερική πολιτική να καθορίζεται με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ, ένα σύμφωνο που το έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί τετελεσμένα δυσμενή για τα συμφέροντα της, όταν έχει την δυνατότητα, με ειρηνικά μέσα, να τα εξουδετερώσει.

Είναι γνωστές οι προνομιακές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία. Και φαίνεται πως ο επικείμενος διάλογος -τον οποίον εξ αρχής είχε υπονομεύσει η Τουρκική πλευρά θέτοντας ένα πλαίσιο που ουδεμία Ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχόταν- θα εξελισσόταν είτε σε φιάσκο είτε σε μια παγίδα για την πατρίδα μας.

Πάντως η κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο φανερώνει πως τα σενάρια για προσυμφωνημένες λύσεις, με την εγγύηση της Γερμανίας, είναι ανυπόστατα και εκθέτουν αυτούς που τα διακινούν.

Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να έχει συνυπολογίσει όλες τις πιθανές συνέπειες αυτής της συμφωνίας και να έχει προετοιμασθεί για την αντιμετώπιση τους.

Η Τουρκία είναι πιεσμένη σε δύο κεντρικά μέτωπα. Στην Λιβύη, όπου η κατάληψη της Σύρτης είναι πλέον ανέφικτη και στην κακή κατάσταση της οικονομίας της.

Αν σε αυτά προστεθεί και μια ήττα στις διαφορές της με την Ελλάδα, το ήδη πληγωμένο γόητρο του Ερντογάν θα υποστεί ακόμα ένα πλήγμα. Έτσι εξηγούνται και οι επιθετικές δηλώσεις για την ελληνoαιγυπτιακή συμφωνία.

Πάντως νέα πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίας δεν είναι πιθανή και αν γίνει δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Κινείται στον μονόδρομο της σύγκρουσης.

*O   Σάκης Μουμτζής,  είναι καθηγητής πανεπιστημίου και αρθρογράφος στον Φιλελεύθερο και το Liberal 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *