ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΙ ΒΕΡΟΙΑ

Τον προστάτη της Απόστολο Παύλο ετοιμάζεται να τιμήσει και φέτος τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο οι κατά τόπους Εκκλησίες που ιδρύθηκαν από τον Απόστολο των Εθνών.

Μπορεί επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι ακόμα ανησυχητική στη χώρα μας καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι υψηλά, η μνήμη του ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εορταστεί πανηγυρικά τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο εορταστικό πλαίσιο δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο το λατρευτικό πρόγραμμα αλλά και μια σειρά από εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΠΑΥΛΕΙΑ» οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 4 Ιουνίου στη Βέροια.

Οι εορτασμοί στην Αθήνα

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της στις 12 Μαϊου όρισε, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Σύμφωνα με αυτό την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Το πρωί της εορτής, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, ο οποίος και θα ομιλήσει.

Στην Κόρινθο

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο επισκέφθηκαν χθες Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου και ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, για να συζητήσουν τους τρόπους, με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν καλύτερα οι προγραμματιζόμενες Λειτουργικές και Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021», προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου.

Οι ιδιαιτερότητες και τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας προσκρούουν επάνω στην ισχυρή βούληση όλων να τιμηθεί κι εφέτος, όπως του αξίζει, ο Πολιούχος και Προστάτης Απόστολος Παύλος, ωστόσο, παρά τις επιβεβλημένες διαφοροποιήσεις, τα «ΙΕ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2021» δεν θα υστερούν ως προς την πνευματικότητά τους, την λειτουργική οργάνωσή τους και τις εκδηλώσεις τους σε τίποτα απ’ όλα τα προηγούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη απόφαση της ΔΙΣ την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει κατ’ έτος η Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου, υπό τον τίτλο «ΙΕ’ Κορίνθου Παύλεια 2021».

Στη Βέροια

Όπως είναι γνωστό κατά τον μήνα Ιούνιο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργανώνει στο πλαίσιο των «Παυλείων» λατρευτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των «ΚΖ΄ Παυλείων» οι εκδηλώσεις της Γ΄ Ιατρικής Εβδομάδος προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Τα φετινά «KΖ΄ Παύλεια» έχουν ξεκινήσει από τις 4 Ιουνίου και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες της παρούσας κατάστασης και με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας www.imverias.gr, το αντίστοιχο κανάλι στο Youtube και την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια

Ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο, την πίστη στη σωτηρία και την αγάπη, σε μεγάλο αριθμό Ιουδαίων και Βεροιωτών που πίστευαν στους Ολύμπιους θεούς και άλλες ξενόφερτες λατρείες. Το κήρυγμα του είχε μεγάλη απήχηση και από την πρώτη επίσκεψη στη μακεδονική πόλη προσηλύτισε στη νέα θρησκεία πολλούς Βεροιώτες. Ο Παύλος επισκέφτηκε δύο φορές ακόμα την Βέροια, το 56 μ.χ. και στις αρχές του 57 μ.χ. κατά το ταξίδι από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε τη Βέροια τουλάχιστον δυο φορές κατά το διάστημα μεταξύ 50 μ.Χ. και 57 μ.Χ. με σκοπό να μεταδώσει το κήρυγμα του Χριστού στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο Απόστολος των Εθνών εδώ συνάντησε ένθερμη υποδοχή ενώ το κήρυγμά του προς τους Βεροιώτες και τους Ιουδαίους της πόλης είχε μεγάλη απήχηση από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από τη Βέροια αλλά και η απήχηση του κηρύγματός του φανερώνουν τη σπουδαιότητα της πόλης στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη στη μετέπειτα διάδοση και την καθιέρωση της χριστιανικής πίστης στον Ελλαδικό χώρο.

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *