ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ «ΨΕΥΔΗΣ ΜΟΡΦΗΣ».

Γράφει ο Dariusz Gafijczuk*

Η σύγχρονη Ρωσία έχει τεράστια δυσκολία να συμβιβάσει τους νοητικούς χάρτες της ρωσικής εθνότητας, πολιτισμού και ταυτότητας με τον τρέχοντα πολιτικό της χάρτη.

Οι δικαιολογίες του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία –δηλαδή, το εύλογο άγχος για τη διάβρωση της γεωπολιτικής ασφάλειας της Ρωσίας που προκλήθηκε από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη– φαίνονται όλο και πιο δύστροπες καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον έκτο μήνα του.

Αξίζει, λοιπόν, να εξετάσουμε άλλους παράγοντες που μπορεί να παρακινούν τον Ρώσο πρόεδρο και τους συμβούλους του. Ένα από αυτά συνοψίστηκε όμορφα από τον ιστορικό Serhii Plokhy στη μελέτη του 2018, Lost Kingdom, A History of Russian Nationalism from Ivan the Great to Vladimir Putin:

Η Ρωσία σήμερα έχει τεράστια δυσκολία στο να συμφιλιώσει τους νοητικούς χάρτες της ρωσικής εθνότητας, κουλτούρας και ταυτότητας με τον πολιτικό χάρτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η αίσθηση της συλλογικής συνείδησης των περισσότερων χωρών εξαρτάται από έναν ορισμένο βαθμό αδιαμφισβήτητης μυθολογίας που γίνεται ευρέως αποδεκτή από τον πληθυσμό ως μέρος της εθνικής ιστορίας. Αλλά η Ρωσία, στους θεσμούς και τις συλλογικές της μνήμες, αναζητά αυτή την αίσθηση βεβαιότητας στο παρελθόν της, δεδομένου ότι έχει χάσει την τελευταία μεγάλη ενοποιητική ιδέα του σοβιετικού κομμουνισμού.

Οι συνέπειες αυτής της απώλειας αποτελούν μια άμεση πρόκληση, τροφοδοτώντας τις υπαρξιακές ανασφάλειες της Ρωσίας που δεν ήταν σε θέση να συμφιλιώσει από την ύστερη σοβιετική και ειδικά τη μετασοβιετική εποχή – μια ιστορία για τη ρωσική θυματοποίηση και την απώλεια της εθνικής κληρονομιάς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το όραμα του Πούτιν για το παρελθόν της Ρωσίας προσκολλάται στην ιδέα μιας πολιτικής οντότητας του ένατου αιώνα, γνωστής ως Kyivan Rus’ , που χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο και τους ιδεολογικούς του συμμάχους ως το σημείο αγκύρωσης της ρωσικής εθνικότητας.

Χωρίς αυτό, η Ρωσία γίνεται ένα σχετικά νέο κράτος, γυρίζοντας μόνο μέχρι τον Ιβάν Γ’ , ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο τη δεκαετία του 1460 ως ο πρώτος μονάρχης που ανέλαβε τον τίτλο του τσάρου (ή αυτοκράτορα – παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα).

Ήταν επίσης ο πρώτος που αμφισβήτησε επιτυχώς τη νομαδική Μογγολική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας είχε βρεθεί το Μεγάλο Δουκάτο της Μοσχοβίας κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες.

Ως εκ τούτου, η ιστορία της Ρωσίας –για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της προέλευση ως υποτελές κράτος της Χρυσής Ορδής– πρέπει να ξαναδιηγηθεί μέσα από μια συνάντηση με μια άλλη οντότητα, το Κίεβο. Όμως, όπως γνωρίζουμε, το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα ενός άλλου κράτους, της Ουκρανίας, που έχει τη δική του ιστορία, συλλογικά τραύματα και εθνική συνείδηση.

Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού είναι η ιστορική ασυνέπεια, όπου πολλαπλά χρονοδιαγράμματα και παρελθόντα ανταγωνίζονται για τη νομιμότητα – κάτι που το Κρεμλίνο έχει γίνει αριστοτεχνικό στην εκμετάλλευση. Ως εκ τούτου, πολλές από τις πιο σημαντικές ιστορικές αναμνήσεις – όπως αυτό που είναι γνωστό στη Ρωσία ως «μεγάλος πατριωτικός πόλεμος» (ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος), παρουσιάζονται επί του παρόντος ως μερικές από τις πιο περίεργες δικαιολογίες για την εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας, 9 Μαΐου 2022.

 

Φωτογραφία: Sputnik / Mikhail Metzel

 

Για άλλη μια φορά, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου, η Ρωσία πολεμά ένα νέο κύμα φασισμού.

Κατά τη μεταβατική περίοδο των μετασοβιετικών χρόνων στη δεκαετία του 1990, υπήρχε ακόμα ελπίδα ότι η Ρωσία θα συγχρονιζόταν στενότερα με τις σύγχρονες, δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες μέσω των ελεύθερων αγορών και των επενδύσεων.

Αυτή ήταν η προσέγγιση ήπιας ισχύος του « Wandel durch Handel » (αλλαγή μέσω του εμπορίου) που υποστήριξε για δύο δεκαετίες η τότε Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά αυτή η αλλαγή ή η σύγκλιση δεν έφτασε ποτέ.

Το πόσο αποκλίνουσες οι κοσμοθεωρίες μεταξύ ανατολής και δύσης έχουν γίνει για άλλη μια φορά φάνηκε ξεκάθαρα στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας τον Μάιο. Φέτος, τα πεντάχρονα παιδιά ντύθηκαν σαν τανκς με το διαβόητο πλέον σύμβολο Z που ήταν υπέρ του πολέμου ζωγραφισμένο στο μπροστινό μέρος. Τους συνόδευαν οι δάσκαλοί τους που φορούσαν στολές της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία, όπως γράφει ο Kevin Platt, ειδικός στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, στο βιβλίο του 2020, Power and Time , έχει μια ασυνήθιστη «ικανότητα να φτάσει τα περασμένα όρια του παρόντος για να διεκδικήσει οποιοδήποτε στοιχείο του ιστορικού αρχείου».

Έτσι μπλέκεται τώρα η μετασοβιετική νοσταλγία με την αποκατάσταση της εποχής του Στάλιν και την προφανώς μόνος του ήττα του ναζισμού. Αυτό υποστηρίζεται από την ιερή αποστολή της Ρωσίας ως κληρονόμου της Ρωσίας του Κιέβου, και μέσω αυτής ολόκληρου του βυζαντινού, ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού.

 

Η «ψευδής μορφή» της ιστορίας

Δύο χρόνια μετά την πρώτη προεδρία του Πούτιν, ο Ρώσος σκηνοθέτης Aleksander Sokurov μύησε στον κόσμο την κινηματογραφική εκδοχή της αίσθησης της ιστορίας της Ρωσίας στη Ρωσική Κιβωτό . Η ταινία είναι μια συνεχόμενη λήψη 90 λεπτών χωρίς περικοπές ή επεξεργασίες, ηχογραφημένη μια μέρα στη διάσημη γκαλερί τέχνης Ερμιτάζ.

Το κλειδί για την κατανόηση της Ρωσίας είναι αυτή η αίσθηση επιμελημένης συνέχειας που επιμένει ενώνοντας διάφορα ξένα στοιχεία – σαν μια έκθεση τέχνης που συνεχίζει να ταξιδεύει στο χρόνο. «Το παρελθόν μας δεν έχει γίνει ακόμα παρελθόν», σκέφτηκε ο Σοκούροφ σε μια συνέντευξη για το έργο. «Το κύριο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνει παρελθόν».

Η Ρωσία προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα νέο παρελθόν για τον εαυτό της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι παρόμοιο με τη διαδικασία αυτού που στην ορυκτολογία είναι γνωστό ως ψευδομορφοποίηση – μια ψευδής μορφή – όπως είχε ήδη παρατηρηθεί στη δεκαετία του 1920 σε σχέση με τη Ρωσία από τον Γερμανό φιλόσοφο Oswald Spengler .

Η ψευδομορφοποίηση είναι όπου νέα περιεχόμενα γεμίζουν τα παλιά πλαίσια, σχηματίζοντας οντότητες «των οποίων η εσωτερική δομή έρχεται σε αντίθεση με το εξωτερικό τους σχήμα», όπως γράφει ο Spengler στο Decline of the West :

Ονομάζω ιστορική ψευδομορφοποίηση εκείνες τις περιπτώσεις όπου μια παλαιότερη εξωγήινη κουλτούρα βρίσκεται τόσο μαζικά πάνω από τη γη που ένας νεαρός πολιτισμός, γεννημένος σε αυτή τη γη, δεν μπορεί να πάρει την πνοή του και δεν καταφέρνει όχι μόνο να επιτύχει καθαρές και συγκεκριμένες μορφές έκφρασης, αλλά ακόμη και να αναπτύξει πλήρως τη δική του αυτοσυνείδηση.

Θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε μια καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την ανάγνωση του παρελθόντος στο παρόν μιας άλλης χώρας.

*Ο Dariusz Gafijczuk είναι Λέκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το αρχικό άρθρο .

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Asiatimes.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *