ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Η ΕΕ κάλεσε την Τετάρτη (5 Ιουνίου) τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Israel Katz να συμμετάσχει σε ένα «ad hoc» Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να συζητήσει τη συμμόρφωση της χώρας με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, απέστειλα την πρόσκληση στον ΥΠΕΞ [Κατζ]», έγραψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο X, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να συγκαλέσουν μια τέτοια συνάντηση στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και να αξιολογήσουν κατά πόσον το Τελ Αβίβ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει της εμπορικής συμφωνίας του με το μπλοκ, λόγω της εκτενούς ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ενώ η ΕΕ έκανε λόγο για συναίνεση, τουλάχιστον δύο χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το βήμα αυτό, επιβεβαίωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.

Ορισμένοι διπλωμάτες παραδέχθηκαν ότι στην «ένταση της στιγμής» και λόγω «της ανάγκης επιτάχυνσης της συζήτησης» εξαιτίας των χρονικών περιορισμών, ήταν πολύ λιγότερο πειστική από ό,τι είχε ανακοινωθεί.

Η απόφαση αυτού του μήνα ήρθε μετά την πρώτη κοινή έκκληση της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, με την οποία ζητούσαν «επείγουσα αναθεώρηση» της συμφωνίας, επικαλούμενες ανησυχίες για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και πιθανές παραβιάσεις.

Μέχρι την Τετάρτη, δεν ήταν σαφές αν μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε καν να πραγματοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο πρέπει να συγκληθεί σε συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά, μεταξύ άλλων για την ημερομηνία και τον τόπο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πιθανό να τραβήξει την απάντηση στην πρόσκληση των υπουργών Εξωτερικών για «το συντομότερο δυνατό» και είναι απίθανο να δεσμευτεί για μια συνάντηση.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «εντός ενός μηνός», ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας της χώρας στην ΕΕ, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, ενώ η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία πιέζουν για την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ μέσω εμπορικών κυρώσεων, πολύ λίγες άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την προθυμία να εξετάσουν πραγματικά το ενδεχόμενο επανεξέτασης των εμπορικών δεσμών του μπλοκ με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ιρλανδίας Πίτερ Μπερκ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τις εκκλήσεις της χώρας του να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία της ΕΕ με το Ισραήλ.

Όμως, εν μέσω ορισμένων εκκλήσεων για οικονομικές κυρώσεις ενόψει της επιδείνωσης του ανθρωπιστικού απολογισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο περιορισμένη διάθεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *