ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ ΖΥΓIΖΕΙ ΤΑ ΕΠOΜΕΝΑ ΒHΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤA ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣΗ-ΒOΜΒΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟY ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟY ΔΙΚΑΣΤΗΡIΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξερευνά ακόμη τα επόμενά της βήματα μετά την κίνηση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να αμφισβητήσει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που είχε κρίνει σύννομο το πρόγραμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όλες οι αποφάσεις του ΔΕΕ στο Λουξεμβούργο “πρέπει να υιοθετούνται από τα κράτη μέλη και τα εθνικά δικαστήρια”, είπε στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα η Vera Jourova, Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαφάνεια.

“Εχουμε κάνει σαφείς διατυπώσεις για τις αρχές και την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να μελετήσουμε ενδελεχώς την κρίση του δικαστηρίου και να αποφασίσουμε τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε η Jourova σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση-ορόσημο του γεμρανικού συνταγματικού δικαστηρίου στις 5 Μαΐου ανέφερε ότι η ΕΚΤ παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς απέτυχε να δικαιολογήσει επαρκώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι δικαστές αμφισβήτησαν επίσης την υπεροχή του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ, διακινδυνεύοντας την εκκίνηση ενός κύκλου νομικών ενεργειών.

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *