Εν αναμονή της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν στενότερες σχέσεις σε περιφερειακά θέματα ασφάλειας και οικονομίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν με τους έξι ομολόγους τους του Κόλπου – Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) – στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη (16 Οκτωβρίου) σε μια πρώτη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου.
Το ΣΣΚ, με έδρα την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, είναι ένα περιφερειακό όργανο που επιδιώκει την πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των έξι κρατών του Κόλπου.
«[Μία από τις προτεραιότητες όσον αφορά το αποτέλεσμα] είναι ένα πολιτικό μήνυμα ότι θέλουμε να καταστήσουμε τη σχέση μας μεταξύ της ΕΕ και του ΣΣΚ πιο στρατηγική», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Euractiv.
Η διατύπωση της δήλωσης
Ένα βασικό θέμα που είναι βασικό να παρακολουθήσουμε είναι το πώς οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, το κείμενο της οποίας ήδη πηγαίνει από τη μία πλευρά στην άλλη μπρος-πίσω τις τελευταίες εβδομάδες.
Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ επεσήμαναν στο Euractiv ότι, καθώς η δήλωση προορίζεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τομεακής συνεργασίας, αναμένουν μια «προσέγγιση τύπου χριστουγεννιάτικου δέντρου», που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να υιοθετηθεί αυστηρή γραμμή σε κάποιο θέμα.
Η κοινή δήλωση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία των δύο περιφερειών, αλλά, ταυτόχρονα, να μετριάσει τις προσδοκίες όσον αφορά την εκτεταμένη συνεργασία για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
«Το εμπόριο θα είναι το πιο σημαντικό θέμα, προσθέστε σε αυτό την εστίαση στην ενέργεια και το κλίμα, τη συνδεσιμότητα, την ανθρωπιστική βοήθεια, το διάλογο για την ασφάλεια, τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και τα ανθρώπινα δικαιώματα – βασικά, κάτι [που να καλύπτει] όλους», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
«Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν ισχυρότερη διατύπωση για την Ουκρανία και την καταγγελία της Ρωσίας και για την αποφυγή κυρώσεων, ορισμένα πιέζουν για ισχυρότερο κείμενο σχετικά με το φύλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι κανόνες της γεωπολιτικής
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, που έχουν συνηθίσει από καιρό να βλέπουν τη συνεργασία με τα κράτη του Κόλπου μέσα από το πρίσμα των ΗΠΑ, αγωνίζονται να αναπροσαρμόσουν τις σχέσεις τους με την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, και ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η ΕΕ έχει στραφεί όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δεσμών με περιφερειακούς παράγοντες.
Πιο πρόσφατα, ένας νέος διεθνής συνασπισμός για την αναζήτηση λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης έχει κερδίσει έδαφος, ο οποίος προέκυψε από συνομιλίες που διοργάνωσε η ΕΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ορισμένοι διπλωμάτες λένε ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να δοκιμάσουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία, καθώς υπάρχει ευρεία συναίνεση για την καταδίκη τόσο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου όσο και του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή εν μέσω της κατάστασης στο Λίβανο.
«Σχετικά με τα γεωπολιτικά θέματα – τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, άλλους πολέμους και συγκρούσεις όπως στην Αφρική και το Σουδάν – θέλουμε να συνεργαστούμε με [το ΣΣΚ] και να τους ενθαρρύνουμε να διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο στην υπεράσπιση της βασισμένης σε κανόνες τάξης μας [και την περαιτέρω υποστήριξη του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ]», δήλωσε ο Μισέλ στο Euractiv.
Όμως, το τελευταίο θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο παζάρι, λένε διπλωμάτες της ΕΕ, καθώς το μπλοκ προσπαθεί απεγνωσμένα να αποστασιοποιηθεί από τις κατηγορίες για διπλά πρότυπα στην αντίδρασή του στην Ουκρανία και τη Γάζα.
«Δεν είναι πιθανό να μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, [σίγουρα] όχι ενώ η Ουκρανία και η ευρύτερη Μέση Ανατολή φλέγονται ταυτόχρονα», δήλωσε τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Και δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε ότι η Ρωσία είναι ένας αναξιόπιστος γεωπολιτικός εταίρος λόγω των προφανών δεσμών της με το Ιράν», είπαν, αναφερόμενοι στους όλο και πιο δύσκολους δεσμούς της περιοχής με τη Ρωσία.
Ο άξονας Μόσχας-Τεχεράνης έχει προκαλέσει ανησυχίες σε όλο τον Κόλπο για τα όπλα που προμηθεύει η Ρωσία στους φιλοϊρανικούς αντάρτες Χούτι, οι οποίοι παραμένουν σε πόλεμο τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τα ΗΑΕ.
Εμπόριο, εμπόριο και πάλι εμπόριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες της περιοχής είναι πλέον πιο εφικτές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι προσπάθειες για μια συμφωνία από περιοχή σε περιοχή έχουν μέχρι στιγμής μείνει στο κενό από τότε που ξεκίνησαν το 1990.
Τα ΗΑΕ, απογοητευμένα από την έλλειψη προόδου σε μια συμφωνία από περιοχή σε περιοχή, πίεσαν τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα εμπορικό σύμφωνο χωριστά από τις συνομιλίες του ΣΣΚ, ανέφερε το Reuters τον Μάρτιο.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι διαπραγματεύσεις για διμερείς εμπορικές συμφωνίες κινδυνεύουν να αποξενώσουν άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, οι οποίες θα προτιμούσαν μια συμφωνία από περιοχή σε περιοχή.
Η έναρξη τέτοιων διμερών συνομιλιών θα απαιτούσε νέα εντολή από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Ταυτόχρονα, τα ΗΑΕ διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, γεγονός που έχει ωθήσει τις δυτικές χώρες να πιέσουν το Αμπού Ντάμπι να πατάξει τις εταιρείες που αποφεύγουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μέσω της επικράτειάς του.
Ωστόσο, οι νομικά δεσμευτικές ρήτρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και η ειδική διατύπωση για τις δημόσιες συμβάσεις είναι πιθανό να παραμείνουν μακροχρόνια σημεία εμπλοκής σε περίπτωση που οι συνομιλίες αυτές προχωρήσουν.
Πηγή: Εuractiv.gr
Leave a comment