Breaking News
EΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ: ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ…
”ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΟΡΓΗΣ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – «Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ»
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: AΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΕΤΙΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11 ΝΕΚΡΟΙ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΡ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ”
ΜΑΖΗΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ
ΗΠΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΟΥΣΝΤΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ επέβαλαν την Πέμπτη (4 Αυγούστου) κυρώσεις στον ανατραπέντα φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον γιο του Ολεξάντρ για τον φερόμενο ρόλο τους στην απειλή της ασφάλειας της Ουκρανίας.

 

Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι το ζεύγος προστέθηκε στον υφιστάμενο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ που καταρτίστηκε «ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Ο Γιανουκόβιτς ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση κατά της στροφής της κυβέρνησής του από τη Δύση προς τη Μόσχα.

Ζει στη Ρωσία, όπου η Επανάσταση της Αξιοπρέπειας, γνωστή και ως Επανάσταση του Μαϊντάν τον Φεβρουάριο του 2014, θεωρείται πραξικόπημα.

Η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στην ήττα του συμμάχου της καταλαμβάνοντας το ουκρανικό έδαφος της Κριμαίας και έναν θύλακα στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Μόσχα εξαπέλυσε πλήρη εισβολή.

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να προμηθεύουν προηγμένα όπλα στο Κίεβο για να το βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει μια κλιμακούμενη σειρά πακέτων κυρώσεων.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο 72χρονος πλέον Γιανουκόβιτς που έχει έδρα τη Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει «ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και της σταθερότητας και της ασφάλειας του κράτους».

Το έγγραφο με τις κυρώσεις που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ κατηγορεί τον Γιανουκόβιτς ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην εξουσία στην Ουκρανία εάν η ρωσική εισβολή καταφέρει να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι.

«Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο κ. Βίκτορ Γιανουκόβιτς συμμετείχε σε μια ρωσική ειδική επιχείρηση, με στόχο την αντικατάσταση του Ουκρανού προέδρου από τον ίδιο, κατά τις πρώτες φάσεις της απρόκλητης παράνομης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο γιος του, Ολεξάντρ, τέθηκε υπό κυρώσεις για τον ίδιο λόγο και για «διεξαγωγή συναλλαγών με τις αυτονομιστικές ομάδες στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας», δηλαδή με τις ρωσικές δυνάμεις πληρεξουσίων στον θύλακα.

Ο 49χρονος κατηγορείται ότι έγινε πλούσιος χάρη στις διασυνδέσεις του στο πρώην καθεστώς του πατέρα του και ότι διατηρούσε ενεργειακές επιχειρήσεις και ακίνητα στις λεγόμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

«Το αυτονομιστικό τάγμα OPLOT (που περιλαμβάνεται στον κατάλογο από τον Φεβρουάριο του 2015) προστάτευε τα έργα ανάπτυξης ακινήτων του στη λεγόμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”», αναφέρεται στην ανάρτηση των κυρώσεων.

Ως άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πατέρας και υιός Γιανουκόβιτς θα υπόκεινται σε απαγόρευση έκδοσης βίζας από την ΕΕ και σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν εντός της ένωσης.

Από: EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo:Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι το ζεύγος προστέθηκε στον υφιστάμενο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ που καταρτίστηκε «ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας». [EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

Πηγή:Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *